Frank Oz: Az írók és a rendezők nem azért vannak, hogy kielégítsék a közönség elvárásait

A Star Wars: Az utolsó Jedik merész fordulatai máig heves vitákat váltanak ki a rajongók körében. Míg a többség mára így vagy úgy, de megbarátkozott Johnson filmjével, egy rendkívül szűk hangos kisebbség azonban továbbra is igyekszik megkeseríteni az író-rendező online töltött mindennapjait. A legutóbbi ilyen esetet azonban már maga Yoda mester „megformálója”, a legendás bábmester, Frank Oz sem hagyhatta szó nélkül.


Rian Johnson az elmúlt három esztendőben már hozzászokott ahhoz, hogy időről-időre ismét betalálják őt a Twitteren a trollok, akik hol szofisztikáltan, hol gyűlölködve adják a tudtára, hogy szerintük tönkretette a Star Warst. Mondanom sem kell, ezen gondolatok mögött általában vajmi kevés konkrét kritika húzódik meg, melyek az esetek jelentős részében inkább szórakoztatóak, mintsem igazán offenzívek. Egy idő után azonban mindenkinél elszakad a cérna és a csendes nevetés helyett igenis visszaszól azoknak, akik úgy érzik, joguk van minősíteni bárkit is egy általuk nem preferált kreatív döntés miatt.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”4611,4735″]

Néhány napja egy Twitter-felhasználó azonban nem is sejtette, hogy az üzenetére, melyben bűntudatot akart kelteni Johsonban, nem a sokat próbált rendező fog válaszolni, hanem maga Frank Oz. A bábmester a tőle megszokott diplomatikus, ám rendkívül harcias stílusban osztotta ki a támadót. Oz úgy fogalmazott:

„Rendkívül elszomorít, hogy még mindig menedéket nyújtasz ennek a belső sötétségnek, amit egy film miatt érzel. Rian egy nagyszerű ember és kiváló író-rendező. Őszintén kérlek arra, hogy próbáld meg megérteni, miszerint az írók-rendezők nem azért vannak, hogy kielégítsék a közönség elvárásait. Az igazán jó munka ugyanis szembe megy ezekkel.”

Oz egyébként az évek során már többször védelmébe vette a nyolcadik epizódot, amikor pedig anno Yoda mester Az utolsó Jedikben betöltött szerepéről kellett nyilatkoznia azt mondta: egyáltalán nem érzi úgy, hogy az öreg jedimester tettei karakteridegenek lettek volna a sokat megélt figurától.