Egy új korszak kezdete – öt éve jelent meg az EA első Battlefront videójátéka

Öt éve ezen a napon jelent meg Európában a Star Wars: Battlefront videójáték. Az EA DICE első szárnypróbálgatása volt ez a messzi-messzi galaxisban, amely felelevenítette a klasszikus Battlefront részeket, ugyanakkor vizuálisan és játékmenetben újabb élmény volt. Az évforduló alkalmából újra elővettük és megnéztük, milyen volt a játékkal játszani.


Az EA első Star Wars játékai

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”1562″]

Repül az idő, mintha csak tegnap lett volna, hogy George Lucas 2012-ben eladta birodalmát a Disney-nek. Egy új korszak kezdődött a messzi-messzi galaxis életében, nemcsak azzal, hogy a Lucasfilm elkezdte készíteni az új filmeket, hanem egyúttal a játékok világában is új fejezet nyílt. 2013 májusában a Disney nyugdíjazta a LucasArtsot és az EA-t bízta meg Star Wars videójátékok kiadásával és fejlesztésével egy tíz évre szóló kizárólagos licencmegállapodás keretében. Sok rajongó csalódottan fogadta a hírt, de voltak, akik remélték, hogy talán visszatérnek az oly nagyon kedvelt LucasArts játékok is. Hamar kiderült, hogy ez csak részben igaz, az EA nem vette át a LucasArts olyan törölt projektjeit, mint a 1313 vagy a The Force Unleashed III.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”7872″]

Helyette az EA vezetői úgy döntöttek, hogy saját játékokat készítenek. Rögvest bejelentették terveiket a 2013 júniusi E3-on, miszerint új és különböző műfajú Star Wars játékok kiadását tervezik a következő években. Az egyik ilyen egy új Battlefront lenne – mondták –, melynek fejlesztésével a stockholmi székhelyű DICE-t bízták meg. Ők már elég ismertek és tapasztaltak voltak a Battlefield játékaik után, amelyről anno a klasszikus Battlefrontokat is mintázták.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”4170,8069″]

Ugyan LucasArtsnál 2008 körül készült egy Battlefront III, ám azt még a megjelenés előtt törölték. A DICE nem vette át ezt a projektet sem, inkább rebootolta a szériát és egy új multiplatform AAA játékot csináltak. Patrick Söderlund a stúdió ügyvezető igazgatója szerint a DICE-nak megvoltak a saját elképzelései arról, hogy „milyennek kell lennie egy igazi Battlefrontnak”.

Újraalkották az alapoktól, miközben továbbra is az előző két játék elemeit másolták.

Sigurlína Ingvarsdóttir vezető producer elmondása szerint az EA azért bízta meg a DICE-t, mert a csapatnak megvan a kellő tapasztalata az online first-person shooter multiplayer játékok fejlesztésében a Battlefield miatt és nem utolsósorban nagy Star Wars rajongók is. Olyan játékot akartak alkotni, amellyel a rajongók képesek a lehető legjobban elmerülni a Star Wars világában és maguk módján alakítani kedvenc karaktereik sorsát.

Éppen ezért [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a svéd fejlesztőcég munkatársai ellátogattak a Lucasfilm Archívumába, hogy tanulmányozzák az eredeti trilógiához használt kellékeket és maketteket.[/su_highlight] Továbbá felkeresték az eredeti trilógia forgatási helyszíneit is, mint például a norvégiai Finse települést, amelynek közelében a havas Hoth bolygó jeleneteit vették fel. Rengeteg képet készítettek, melyeket digitalizáltak, hogy még realisztikusabb, 3D-s modelleket alkossanak a készülő játékhoz. A vizualitás mellett a hangtechnika is komoly figyelmet kapott, ugyanis a DICE-nak engedélyezték a hozzáférést a Skywalker Sound hangkönyvtárához és a játék fejlesztésében közreműködtek Ben Burtt és Matthew Wood hangmérnökök is. A szoftvert a DICE saját fejlesztésű motorjával, a Frostbite 3 engine-nal fejlesztették, amely már kiforrott volt a Battlefield és más EA játékai nyomán.

2013 végén kénytelenek voltak félretenni a projektet, hogy kijavítsák a frissen megjelent Battlefield 4 hibáit. Ez minden bizonnyal értékes időt és erőforrást vett el a Battlefront fejlesztésétől. A 2014-es E3-on már egy előzetest is levetítettek a játékból, ám ebben leginkább csak a fejlesztők beszéltek önmagukról és a munkájukról, a játékból csak nagyon korai alfa fázisú jeleneteket mutattak.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=2yKv45X_OIo”%5D

Ráadásul 2014 novemberén a Disney felfedte a közelgő hetedik rész címét (Az ébredő Erő), majd kitűzték az új film premierdátumát 2015 decemberre. Az EA sem akart kimaradni a közelgő filmet övező várakozásból, ezért rögvest előre hozták a Battlefront megjelenését 2015 novemberre. A gond ezzel az volt, hogy a fejlesztés még nem volt olyan előrehaladott fázisban, ezért a DICE kénytelen volt átgondolni a projektet.

Kihagyták belőle a singleplayer kampány módot és az előzménytrilógia korszakát, csak az eredeti trilógiát dolgozták fel nagyrészt multiplayer módokban.

Ezt a DICE azzal kommentálta, hogy „nem akartak az új kánonba összeférhetetlen tartalmakat” gyártani, ezért hagyták ki az előzményfilmeket és minden olyan elemet, amely a bővített univerzumhoz tartozott. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Ez azért is gyenge magyarázat, mert a Lucasfilm 2014 áprilisában már bejelentette, hogy mi tartozik az új kánonba és világosan kimondták, hogy az előzménytrilógia mellett A klónok háborúja animációs sorozat is kánon.[/su_highlight] Sokkal inkább arról lehetett szó, hogy nem volt elég idejük kidolgozni mindegyik filmes érát és ezért maradtak az eredeti trilógiánál.

A rajongók már korán nem tetszésüket nyilvánították ki, hogy az EA nem foglalkozik a singleplayer tartalmakkal és az előzményfilmekkel sem, holott ezek mind benne voltak a klasszikus Battlefrontokban. Egy 2015 márciusi zártkörű rendezvényen levetítették az első gameplay videót, amelyet hatalmas tapssal, állva üdvözöltek a rajongók. Az áprilisi Celebrationön és később az E3-on is bemutatták a gameplayt és a második előzetest is a nagyközönségnek.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=jXU5k4U8x20″%5D

Elmondták, hogy a játék első dlc-je a Battle of Jakku lesz, miután a Lucasfilm már felfedte az új film helyszíneit is. Az EA láthatóan szorosan együttdolgozott a Lucasfilmmel és a Disney marketingeseivel is. Az év folyamán ahogy egyre nagyobb lett a Star Wars láz, az EA is igyekezett kivenni a részét az eseményekből, folyamatosan jöttek az infók a játékról és a várható tartalmakról. Multiplayer technikai hátterét is egy teljesen új szoftver kezelte, amelyet az EA Uprise stúdiója fejlesztett. Sokáig mindenki azt hitte, hogy a Battlefieldből ismert Battlelog rendszert kapja. A DICE-nak besegítettek az EA más stúdiói, mint a Criterion vagy a Visceral Games, hogy tartani tudják az ütemtervet.

Október 12-én zajlott a Battlefront nyílt bétája, 9 milliós résztvevővel. Az EA szerint ez volt az addigi legnépszerűbb béta tesztjük. A játék jól működött, vizuálisan abszolút hű volt a Star Wars világához, a játékmenet és a multiplayer módok felidézték a klasszikus Battlefrontokat. Remek nosztalgikus élmény volt a rajongóknak, ám a kevés tartalom miatt okozott némi csalódást.

Játékmenet és multiplayer módok

Az EA első Battlefrontja ugyanazt a játékmenetet követte, mint a LucasArts idején megjelent klasszikus két epizód. Egy belső és külső nézetes shooter hibridről beszélünk, amely a Battlefield vagy a Call of Duty játékok elemeit helyezi a Star Wars világába. A Pandemic korábbi játékai rendkívül népszerűek voltak és a DICE fejlesztői igyekeztek a lehető legjobban visszaadni a tíz évvel korábbi játékélményt.

A leginkább szembetűnő a singleplayer módok hiánya.

Nagyon fájó pont volt a rajongóknak, hogy semmilyen történetközpontú kampány nem került bele. Véleményem szerint meg lehetett volna oldani, ha nem is egy filmszerű átvezetős kampányt, hanem lazán egymás kapcsolódó küldetések révén egy kánon történettel, mint a klasszikus Battlefront II esetében. A Lucasfilm még adta is hozzá az alapanyagot, hiszen a játékkal egy időben adták ki Alexander Freed Battlefront: Alkony század című regényét. A kötet a galaktikus polgárháború idején mesél el egy remek katona sztorit, amelyben olyan csatákról olvashattunk, mint Inyusu Tor ostroma. Ezeket simán átélhettük volna a Battlefrontban is rövid küldetések formájában.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”5840″]

Helyette a galaktikus polgárháború csatáit kissé újraértelmezve prezentálták, de egyáltalán nem úgy, ahogy egy keményvonalas rajongó elvárná. Emiatt óriási kihagyott lehetőség ez a játék, mert technikailag jól működött.

Akik azért nem szeretnének egyből multiplayerezni, kaptak néhány offline singleplayer módot, Missions címen. Ezek többnyire tanuló küldetések, amelyeket egyedül vagy coop-ban barátainkkal is teljesíthetünk. Vannak itt túlélős horda módok, tréning küldetések vagy Battles néven deathmatch-szerű szituációk a gép ellen. Később bekerült a játékba a Skirmish mód is, amely a klasszikus Instant action módot idézte. Itt a Walker Assault vagy a Fighter Squadron módokat játszhattuk a gép ellen. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Ezek már nagyobb csatákat jelentenek maximum 40 főig.[/su_highlight] Többlépcsős forgatókönyv szerint hol támadnia, hol védekeznie kell a csapatunknak, rendkívül izgalmas csatákat generálva a földön vagy a levegőben.

Az EA egyértelműen az online multiplayerre építette fel a játékát. A singleplayerben is játszható módokon felül számos újat vezetett be a DICE. A három legnagyobb a Walker Assault, a Supremacy és a Turning Point. Mindegyikben 20-20 fős csapatok állnak fel egymással szemben és hosszabb csatákban kell legyőzniük egymást. Ennél kisebb módok a következők: a Blast egy standard 10v10 Team Deathmatch, míg a Cargo a klasszikus Capture the Flag újraértelmezése. A Drop Zone egy terület foglalós mód, de akadnak olyan jópofa megoldások is, mint [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a Droid Run, amelyben egy GNK „Gonk” droidért kell rohanni egy kisebb pályán, az a csapat győz, aki hamarabb megtalálja „a kétlábú kukát”.[/su_highlight]

A Lázadók Szövetsége vagy a Galaktikus Birodalom bakái mellett a DICE nem felejtette el kedvenc hőseinket sem. Összesen tizennégy hős karakter érhető el az eredeti trilógiából, név szerint Luke, Han Solo, Leia, Nien Nunb, Lando, Csubakka, Darth Vader, Palpatine, Greedo, Boba Fett, Dengar, Bossk, ill. a Zsivány Egyesből ismert Jyn Erso és Orson Krennic.

Hat hős a tizennégyből (YouTube)

A hősök itt is egyedi képeségekkel rendelkeznek, jóval erősebbek, mint az egyszerű katonák és elég sokszor megfordíthatják a csata állását.

Két mód is járt a hősökhöz, az egyik a klasszikus Heroes and Villans, amelyben csak a fent említett tizennégy hős csatározik egymással és van egy Hero Hunt is, amelyben egy hősnek kell talpon maradnia hét ellenséges katona ellen.

Az alapjáték rendkívül kevés volt, alig tartalmazott valamit, pedig teljesáron kínálta az EA.

A megjelenés napján ingyenesen letölthető volt a Battle of Jakku dlc, amely a közelgő hetedik rész új helyszínét mutatta be és kicsit bepillanthattunk általa a jakkui csatába is. A további tartalmak már csak a Season Pass megvásárlása után érhetők el. Négy dlc-t tartalmazott, ezek új pályákat, karaktereket és módokat jelentettek. Az Outer Rim, a Bespin és a Death Star dlc-k még az eredeti trilógiához kapcsolódtak, viszont az utolsó, a Rogue One: Scarif már a Zsivány Egyeshez. A dlc-k bevezettek olyan izgalmas módokat, mint az Extraction, amelyben a Lázadóknak a külső peremvidéken kell kimenteniük egy szállítmányt, mielőtt a Birodalom elkapja őket. A Sabotage-ban a Birodalom a Bespin gázkészleteit termeli ki és a Lázadóknak ezeket kell felrobbantaniuk, majd védeniük a kimenekítési pontot. A harmadik a Battle Station, ez már a Halálcsillag körül játszódik, a Lázadók először elfoglalnak egy csillagrombolót, majd egy droidot kell bejuttatniuk az űrállomásra (nem Hold!) és végül a yavini csatában megküzdeni a Birodalom ellen. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Az Infiltration már a scarifi csatáról szól és talán a játék egyik legizgalmasabb módja lett.[/su_highlight]

A DICE-nak sikerült változatos módokat készíteni a játékhoz, a legnagyobb gond vele, hogy a nagyrészük kizárólag a multiplayerben működik. A szoftver szerencsére kapott repülős módokat is. Összesen négy vadászgép irányítható (X-szárnyú, A-szárnyú, TIE vadász és elfogó), de később megjelentek olyan ikonikus járművek is, mint az Ezeréves Sólyom vagy a Slave I. PC-n ugyan támogatják a botkormányt, de az irányítást nem lehet rendesen testreszabni és közel sem volt olyan jól kidolgozott mint az idei Squadronsban.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”7757,7530″]

[su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Nincsenek osztályok vagy klánok és a katonák terén sem vagyunk elkényeztetve.[/su_highlight] Összesen kétféle rohamosztagos van, a lázadó katonáknál legalább emberi rasszok, nemek és a galaxis néhány ismert faja közül választhatunk. A Battlefront egy rém egyszerű jutalmazási rendszerrel működik, XP-t kapunk, amely után szintlépés lehetséges. A játékon belül kreditet is kaphatunk, amelyet különböző külcsínekre és módosítókra költhetünk el a játékon belül. A játékbeli módosítók Star Card formájában használhatók, amely képeségekkel, fegyverekkel vagy jetpackkel szereli fel karakterünket. Természetesen krediteket vásárolhatunk valódi pénzért is a mikrotranzakción keresztül.

Öt év után a szerverek még mindig működnek, ám a játék kezd egyre elhagyatottabb lenni. Idén tavasszal kicsit feltámadt az élet körülötte, mert a karantén idején a rajongók újra elővették.

Ám egyes játékmódok már gyakorlatilag játszhatatlanok, mert nem találunk elegendő játékost hozzá. Itt ütköznek ki a szoftver hátrányai, kevés a singleplayer tartalom, a multiplayer meg kezd kihalni, a játékosok hamar átszoktak a Battlefront II-re és a Squadronsra. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Mindenesetre érdemes a magyar vagy külföldi rajongói csoportokban is körülnézni, hátha akadnak lelkes játékosok, akikkel nosztalgiázhatunk kicsit.[/su_highlight]

Amire viszont nem lehet panasz az a látvány. A szoftver a Frostbite motorral fut, a grafika öt év alatt egyáltalán nem avult el, a pályák kidolgozottak és abszolút az eredeti trilógia helyszíneit idézik. A DICE tényleg nagyon sokat foglalkozott vele, hogy autentikus Star Wars-élmény legyen, mind vizuálisan és a hangeffektek terén.

Megjelenés és fogadtatás

A Star Wars Battlefront 2015. november 17-én jelent meg Észak-Amerikában, majd 18-án a csendes-óceáni régióban és 19-én Európában is. Az EA számításai bejöttek, Az ébredő Erőt megelőző hype nagyon jót tett a játék eladásainak. A bétateszt népszerűsége után az EA azt remélte, hogy 13 millió példányt fognak eladni a 2016 márciusig tartó pénzügyi évükben. Kissé túlbecsülték, végül kilencmillió kelt el. Ez még így is nagyon jónak számított, a játék anyagilag siker volt, ám vegyes fogadtatásban részesült.

A kritikusok és a rajongók sem értékelték közepesnél jobbra a játékot.

A Gamespot szerint a játékmenet nagyon egyhangú lett és többen megemlítették, hogy inkább az egyszeri játékosoknak készült, mintsem a rajongóknak. Sokan kritizálták a kevés tartalom és a singleplayer kampány hiánya miatt. Azt azért kiemelték, hogy a játékban megvan a „Star Wars-feeling” és vizuálisan nagyon jól néz ki. A kritikákra reagált az EA pénzügyi vezetője, Blake Jorgensen. Állítása szerint a Battlefrontot

„szándékosan az új generációs, fiatal fps shooter játékosoknak és a családoknak tervezték”

(gyerekek játszanak szüleikkel). Vagyis inkább a szélesebb tömegeknek és az újoncoknak készült és nem a keményvonalas rajongóknak, mint a klasszikus Battlefrontok.

A játék négyféle kiadásban volt megvásárolható, a standard csak az alapjátékot, a deluxe néhány külcsínt, az Ultimate pedig a Season Passt is tartalmazta. Playstationre volt egy Darth Vader témájú bundle is, amelyet a Lucasfilm és a Sony különböző nyereményjátékokban szórt a Twitteren a szerencséseknek. De más külső cégek is kivették a részüket a játék sikeréből. A Turtle Batch egy Battlefront témájú fejhallgatót is árult külön, a WalMart pedig egy exkluzív csomag keretében értékesítette a játékot egy hűtőszekrénnyel, amely a karbonitba fagyasztott Han Solora hasonlított. Látszik, hogy a Disney már a kezdetektől mennyire odafigyelt az új merchandise-ra.

Folytatások és az EA Star Wars divíziója

A megjelenés után a DICE még egy évig támogatta a Battlefrontot és a Season Pass tulajdonosok kapták a dlc-ket egészen 2016 decemberéig. Playstation 4-en egy VR mód is érkezett, Rogue One: X-Wing VR Mission címen. Itt a PS4 VR szemüvegén keresztül belülről élhették át, milyen élmény vezetni egy X-szárnyú csillagvadászt. Ez a mód idén visszaköszönt a Star Wars: Squadronsban is. Ezenkívül egy mobilos segéd alkalmazás is készült SW Battlefront Companion néven. A játékhoz használt EA fiókunkkal lehetett használni, megnézhettük a társaink profilját és egy Base Command nevű minijátékot is tartalmazott. Erről májusban írtunk a mobiljátékok kapcsán.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_7″ include_post=”6826″]

Az EA egy év után abbahagyta a Battlefront tartalmi támogatását, hiszen már javában készült a folytatása, a Battlefront II. Ez a rész igyekezett kijavítani az elődje hiányosságait. Készült hozzá egy kánonba illő egyjátékos kampánymód az Inferno osztagról, érintette mind a három filmes trilógiát és sokkal több bolygó, karakter, jármű és mód került bele. Minden adott volt a játék sikeréhez, ha az EA nem erőlteti bele a freemium mobiljátékokra jellemző lootbox rendszerét. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Emiatt a játék már a megjelenés előtt kisebb botrányt kavart[/su_highlight] és az EA kénytelen volt kivenni a rendszert a kész szoftverből a 2017. novemberi megjelenésre. A Battlefront II emiatt nem teljesített jól, az eladások alulmúlták az első részt is és kritikailag sem kapott jó pontokat. A rajongók mégis kitartottak mellette, a DICE ezért átdolgozta a játékot és két éven keresztül támogatta ingyenes tartalmakkal, figyelve a rajongói igényeket. Így végül a Battlefront II egy jó játék lett, mikor idén tavasszal elbúcsúztunk tőle.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”6317″]

Az EA még titokban tervezett egy Battlefront spin-offot is, amely akár egy nyíltvilágú játék is lehetett volna, ám ezt a bejelentés előtt törölték. Azóta nem volt szó újabb játékról, a DICE most a Battlefield 6. részét készíti, amely 2021-ben várható. Ha lesz is Battlefront III az leghamarabb 2022-re vagy még későbbre várható. Az EA saját Star Wars divíziója bár nehezen indult, az utóbbi két évben kezdett magára találni, miután nagy siker lett a tavalyi Jedi: Fallen Order és az idei Star Wars: Squadrons játékuk. A Star Wars: Battlefront ennek volt az egyik első állomása.

Akárcsak a Disney éra első Star Wars filmje, úgy az EA első Battlefrontja is egy nagy nosztalgiázás lett. A játékmenet hozta a klasszikus két részt, a Star Wars-hangulat végig megvolt és grafikailag abszolút egy modern játéknak nézett ki. Jó lett volna, ha több tartalmat kap, ám az EA idő előtt adta ki és hamar véget is ért a támogatása. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Egy fél játékot árultak teljes áron és a második rész hamar nyugdíjazta is.[/su_highlight]

Ha kedvet kaptok hozzá, elérhető PC-n Steamen és Originen keresztül, a PlayStation és Xbox áruházaiban vagy az EA Play előfizetés keretében.