Minden, amit Bo-Katanról tudni érdemes

FIGYELEM! A cikk A mandalore-i tizenegyedik fejezete utáni állapotot tükrözi, az esetleges későbbi eseményeket nem tartalmazza.

A mandalore-i legutóbbi részében felbukkant egy karakter, Bo-Katan Kryze, akit eddig csak animációs formában láthattunk. Mivel a kedvenc karaktereim közé tartozik, nagyon örültem ennek az élőszereplős megvalósításnak. Azon nézők számára azonban, akik nem látták A klónok háborúját és a Lázadókat, újként hathatott Bo-Katan szerepeltetése. Ez a cikk azért született, hogy megnézhessük, ki is Bo-Katan, mi a jelentősége a Mandalore múltjában, jelenében, és jövőjében.


Még a Baljós árnyak eseményei előtt egy polgárháború alakult ki a Mandalore-on. Az egyik fél ragaszkodni akart a bolygó régi, harcias múltjához, míg a másik oldal meg akarta reformálni, és pacifistává kívánta tenni a Mandalore-t, tekintettel arra, hogy a múltbéli háborúk teljesen felperzselték annak felszínét, és az élet már csak hermetikusan lezárt búrák alatt található városokban lehetséges.

[jnews_hero_skew hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”4626,6275″]

A reformerek vezetője volt Satine Kryze, aki a polgárháború megnyerése után a bolygó törvényes uralkodója is lett. Azonban a Kryze családból nem mindenki értett egyet ezzel az új politikai irányvonallal. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]A hercegnő húga, aki nem más, mint cikkünk főszereplője, Bo-Katan Kryze, az ellenséges tábort támogatta.[/su_highlight] A polgárháború után ez a csoport átszerveződött egy titkos társasággá,

akiket úgy neveztek: Halálőrség. Ennek vezetője Pre Vizsla volt, Bo-Katan pedig idővel az ő jobbkezévé lépett elő.

Pin on Star Wars
Pre Vizsla és Bo-Katan (Pinterest)

Fontos megjegyezni, hogy [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]habár Din Djarint is a Halálőrség mentette meg, ez a csoport nem egyenlő azzal a bizonyos Őrség gyermekeivel, akikről Bo-Katan beszélt A mandalore-i tizenegyedik fejezetében.[/su_highlight] Az Őrség gyermekeiről még nem sokat tudunk, de valószínűsíthető, hogy egy klánokon és csoportokon átívelő vallási közösség a mandalore-i kultúrán belül, akik a legősibb hagyományokat követik, és a történelem valamely pontján elszigetelték magukat a Mandalore többi részétől. Ez lehet az oka annak, hogy Din meglepődött azon, hogy más mandalore-iak leveszik a sisakjukat.

Visszatérve: a Halálőrség célja ezután az lett, hogy különféle terrortámadásokat és politikai akciókat végrehajtva elhitessék a Mandalore népével, hogy ők lennének a bolygó jogos uralkodói, és hogy Satine kormányzata a vesztükbe vezeti őket. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]E cél elérése érdekében összefogtak Maullal, létrehozva az Árnyék Kollektívát.[/su_highlight] Maul célja az volt, hogy felhívja magára Obi-Wan Kenobi figyelmét, és hogy minél nagyobb hatalmat ragadjon magához. Az együttműködésért cserébe megígérte Pre Vizslának, hogy amint eltávolítják Satine-t a trónról, átadja neki a Mandalore vezetését. Azonban mikor ez megtörtént, Maul a hagyományok szerint párbajra hívta Pre Vizslát, és le is győzte őt, majd elvette tőle A mandalore-i első évadának végén is látott sötétkardot,

ami a mandalore-i egység szimbóluma, és a Mandalore vezetője, a Mand’alor jogosult arra, hogy hordozza azt.

A Halálőrség egy része elismerte Mault új vezetőjüknek, azonban Bo-Katan vezetésével kivált belőlük egy kisebb csoport, akik nem fogadtak el egy kívülállót.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=nE1Cv7lM0YA”%5D

Bo-Katan ezután egy nem várt félhez, a Köztársasághoz fordult segítségért, akik régóta el akarták kapni Mault, így feltételezhetően egy kölcsönösen előnyös együttműködés jöhetett létre. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Ebben segítségére volt a Jedi Rendből nem sokkal azelőtt kilépő állampolgár, Ahsoka Tano is.[/su_highlight] A Köztársaság eleinte nem akart belemenni az egyezségbe, ugyanis az a Mandalore belpolitikájába való közvetlen katonai beavatkozás lett volna, amelyet Obi-Wan állítása szerint egy száz évvel azelőtt kötött békeszerződés tiltott. Végül azonban mégis sikerül meggyőzni őket, a Köztársaság az 501-es légió egy divízióját, a 332-eseket küldte el, hogy felszabadítsák a Mandalore-t Maul uralma alól.

Episode 709 "Old Friends Not Forgotten" | DTCI Media
Ahsoka, Bo-Katan és a 332-esek megérkeznek a Mandalore-ra (Walt Disney DTCI Media)

Az akció sikeresen zárult, Mault és a hozzá hű mandalore-iakat sikeresen elfogják, és előbbit a Coruscantra indították útnak, utóbbiakat pedig bebörtönözték.

A Köztársaság azonban nem sokkal később átalakult Birodalommá, a felszabadító köztársasági erőkből pedig megszállók lettek.

Megkönnyítette a Birodalom dolgát az is, hogy a hatalmat a korábban Maulhoz hű mandalore-iak egyik vezetője, Gar Saxon kapta meg, és ő lett Mandalore kormányzója.

Évekkel később egy Sabine Wren nevű mandalore-i lány – a Lázadók sorozat egyik főhőse – sikeresen visszaszerezte a sötétkardot az időközben megszökött Maultól, és arra használta azt, hogy megfossza Gar Saxont a szektor vezetésétől. Ezután ő és a családja – a Wren klán – elkezdték egy mandalore-i ellenállás felépítését, melybe be kívánták vonni az összes klánt.

[su_youtube_advanced url=”https://www.youtube.com/watch?v=beWc7IKi3l0″%5D

Ehhez a kísérlethez Bo-Katan is csatlakozott, ám nem könnyítette meg a dolgukat, hogy a Birodalom bevetett egy különleges fegyvert, mely a mandalore-iak páncéljában található beskar fémet célozza meg és hevíti fel, [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]ezáltal elevenen elégetve az azt viselő harcost.[/su_highlight] A dolog pikantériája, hogy a különböző fémekhez vonzódó sugarat maga Sabine tervezte diákkorában, aki nem tudta, hogy a Birodalom fegyverként akarja azt felhasználni épp a mandalore-iak ellen. A fegyvert ráadásul Satine Kryze után Hercegnőnek nevezték. Sabine – tévesen – úgy tudta, hogy az összes prototípust és tervrajzot megsemmisítette. Emiatt konfliktusba is került Bo-Katannal, ám a fegyver tényleges megsemmisítésében tett bátorsága miatt Sabine végül elnyerte az úrnő bizalmát. Ezután átadta neki a sötétkardot, mondván, ő sokkal jobb vezető, és neki kellene vezetnie a klánokat a Birodalom elleni küzdelemben.

Bo-Katan elfogadta ezt, és a klánok fejet hajtottak előtte, elismerve őt a Mandalore új törvényes vezetőjeként.

Star Wars Rebels : Heroes Of Mandalore Review Parts 1 & 2
A ,mandalore-i klánok felesküdnek Bo-Katanra (RetroZap)

A mandalore-i sorozat előtt ekkor láthattuk Bo-Katant utoljára. Az bizonyosnak tűnik, hogy a sorozatban oly gyakran emlegetett, Gideon moff által vezetett irtás/tisztogatás ennek a lázadásnak a leverésekor történt, és ekkor szerezhette meg a könyörtelen birodalmi tiszt a sötétkardot Bo-Katantól. Ennek pontos módját idővel biztosan meg fogjuk ismerni, azonban én magam nagyon örülök annak, hogy Bo-Katan élve megúszta ezt a bizonyos eseményt. Amikor először megláttam az első évad végén a sötétkardot, már akkor reméltem, hogy a második évadban Bo-Katan esetleg feltűnhet majd élőszereplős formában. Ez végre megtörtént, és remélem, idővel látni fogjuk majd, ahogyan visszaszerzi jogos tulajdonát, a sötétkardot, és a Mandalore végre újra felvirágozhat.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”8251″]

A fentieket videóban is feldolgoztam, íme:

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=XTz2Wve4cSU”%5D