Hősök és katonák a frontvonalon – 15 éves a klasszikus Battlefront II videójáték

Tizenöt évvel ezelőtt ezen a napon jelent meg a klasszikus Star Wars: Battlefront II (továbbiakban BF2) játék. A LucasArts kiadásában megjelent szoftver több szempontból is felülmúlta elődjét és egy élvezetes shooter játék lett, amellyel támogatták A Sith-ek bosszúját. Az évforduló alkalmából újra elővettük, és megnéztük, hogy mitől olyan népszerű még ma is ez a kultikus Star Wars játék.


Battlefront-széria

A Battlefront sorozatnak lassan két évtizedes múltja van. A LucasArts indította el, amikor az ezredfordulón megbízták a Pandemic Studiost a konzolexkluzív Star Wars: The Clone Wars játék fejlesztésével, majd annak alapján elkészítették az első Battlefront játékot 2004-re. Erről a tavalyi évfordulós cikkünkben megemlékeztünk.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”4170″]

A BF1 egy igen jól sikerült FPS/TPS shooter játék lett, amely egyszerre dolgozta fel az eredeti és az előzménytrilógia korszakait. Anyagilag és kritikailag is sikeres játék volt, amely részben a LucasArts akkori ügyvezető igazgatójának, Jim Wardnak is köszönhető, aki bízott a multiplatform AAA-s multiplayer játékban.

A Battlefront játékok önmagukban is megállták a helyüket, de alapvetően a 2002 és 2005 között kiadott, Clone Wars multimédiás projekt részeként készültek.

Mivel az első Battlefront 2004-ben jelent meg, értelemszerűen kimaradt belőle A Sith-ek bosszúja, ezért a LucasArts rögvest megbízta a Pandemic csapatát, hogy készítsenek egy második részt is, amely már mind a hat film karaktereit, helyszíneit és konfliktusait is tartalmazza. A BF2-nek így kikövezett útja volt, [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a fejlesztők az első részt vették alapul, de sok szempontból továbbfejlesztették, javították azt.[/su_highlight] A Pandemic még a The Clone Wars játékhoz készítette a Zero nevű grafikus motorját, melyet mind a két Battlefronthoz használtak később.

A LucasArts emberei komolyabban figyelembe vették a rajongók igényeit, figyelték a rajongói fórumokat és a visszajelzéseket az első résszel kapcsolatban. John Resnick, a Pandemic Studios alapítója szerint nem kaptak időben elegendő tartalmat a készülő A Sith-ek bosszújából, így a harmadik rész új karaktereit, pályáit és járműveit nehezen tudták lemodellezni a játékhoz. Vagy ezért vagy az időhiány miatt, de

a BF2 nem készült el A Sith-ek bosszúja 2005. májusi mozipremierjére,

a játékot az áprilisi, harmadik Star Wars Celebrationön leplezték le Indianapolisban és október végére tűzték ki a megjelenését. Mind kiderült, megérte várakozni, mert egy remek játék érkezett.

A játékmenet

A Pandemic Studios kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a lehető legjobban bővítsék, fejlesszék az első részt. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Az alapjátékon kívül számos új single- és multiplayer mód készült és szinte teljesen újragondolták az elődöt.[/su_highlight] A játékmenet még mindig az ellenség harcálláspontjainak (Command Post) elfoglalása körül forgott, de ezen kívül rengeteg új tartalom is érkezett. Nemcsak a harmadik filmhez, hanem a korábbi öthöz is jöttek játszható bolygók, karakterek és járművek.

Három nagyobb singleplayer mód érhető el a BF2-ben, a játék kapott egy hosszabb, 18 küldetésből álló egyjátékos kampányt, amelyet az 501-es légió naplói alapján mesélnek el a klónok, Temuera Morrison hangján. A kampány első fele (Fall of the Old Republic) leginkább A Sith-ek bosszújának eseményeit bővíti ki a klónok szemszögéből. Míg a második fele (Rise of the Empire) a harmadik és negyedik rész közötti időszakot mutatja be, nagyléptékben érintve a Galaktikus Birodalom felemelkedését és a lázadást egészen a yavini és a hothi csatáig, mindezt az 501-es, immáron birodalmi rohamosztagos légió szemén keresztül. Morrison mellett a Tartakovsky-féle Klónok háborúja sorozat szinkronhangjai is közreműködtek a játék fejlesztésében, mint James Arnold Taylor (Obi-Wan), Tom Kane (Yoda) vagy Corey Burton (Dooku).

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”5267″]

A kampány nem filmszerű, hanem egymáshoz lazán kapcsolódó, rövidebb missziókból áll, de jól kiegészíti a filmeket. Ám az itt elmondottak egy része már nem tartozik a kánonba.

Egyes küldetések elég nehezek, mint pl.: az Operation: Knightfall, amikor az 501-esek Darth Vader vezetésével lerohanják a coruscanti Jedi Templomot. Kifejezetten nehéz pálya lett, a templomőrök erősebbek a klónoknál és csak sokadik próbálkozásra lehetett megoldani. Emellett a többi missziónál is bőven akadt kihívás. Hozzá kell tenni, a Battlefront játékokban a singleplayer kampányok leginkább oktató módként szolgálnak, hogy a játékos jól begyakorolja a játékot, mielőtt multizna.

A másik singleplayer mód, a Galactic Conquest, amelyet jelentősen átdolgoztak a BF1-hez képest. Itt hosszú hadjáratokat bonyolíthatunk le az elérhető négy frakció közül bármelyikkel (Köztársaság, Szeparatisták, Lázadók és a Birodalom). Egy interaktív térképről kiindulva egyfajta körökre osztott stratégiai játékban igázhatjuk le az egész galaxist, vagyis egyéni módon dönthetjük el a klónháborúk vagy a galaktikus polgárháború kimenetelét.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”5903,5840″]

A lépéseink nyomán az ellenséggel szárazföldi vagy űrcsatákat vívhatunk, hol támadnunk, hol védekeznünk kell.

Kezdetben csak az alapegységek érhetők el, de a győztes csatáink után kapott pontokból újakat oldhatunk ki és további bónuszokat „vásárolhatunk”. A BF2-ben majdnem ugyanazok az alap katonai egységek, mint az előző részben (katonák, nehézgyalogosok, mesterlövészek és mérnökök), de melléjük számos új, speciális egységeket is bevezettek. Ilyen a pilóta és tengerészgyalogos egység, vagy egyéb speciális egységek (klón kommandók, dark trooper, jet trooper) vagy a bothan kémek. De ami a legfontosabb, hogy

a katonák mellé végre világos vagy sötét oldali hősöket is kapunk, akik az első hat film főszereplőit jelentik.

Összesen tizenhét közül tudunk választani, név szerint Obi-Wan, Anakin, Yoda, Mace Windu, Ki-Adi-Mundi, Aayla Secura, Darth Maul, Dooku gróf, Grievous, Palpatine, Jango Fett az előzmény trilógiából, ill. Luke, Leia, Han Solo, Csubakka, Darth Vader és Boba Fett a klasszikus trilógiából. Minden küldetésben frakciónként egyszerre csak egyet használhatunk és a választott éra vagy pálya dönti el, hogy éppen melyik hős érhető el. Vagyis normál esetben Han Solo nem fog megküzdeni mondjuk Jango Fettel, hiszen nem azonos korszakban éltek. (Érdekes módon az EA DICE ilyen kánonidegen elemekkel már nem törődött, ugyanis az új Battlefront II-ben már bárkivel mehettünk a multiplayerben, mindegy hogy milyen érában harcolunk.) Mindegyikük a karakteréhez illő egyedi képességekkel rendelkezik, a jedik nagyrészt erőlökéssel, fénykard eldobással, a sithek erő villámokkal, a lövész karakterek meg egyedi fegyverekkel vannak felszerelve. Ezek a hősök alapvetően jóval erősebbek, mint a katonák és bevetésük jelentősen megváltoztathatja a csata kimenetelét, ezért csak rövid ideig elérhetőek, az életük folyamatosan csökken.

A harmadik singleplayer mód az Instant Action, amelyben tetszőlegesen generálhatunk magunknak saját csatákat, kipróbálva az összes módot, pályát, frakciót. A BF2 néhány új és egyedi játékmódot is bevezetett, egyik ilyen a Hunt, amelyben a szemben álló felek erőviszonyban jelentősen eltérnek. Ilyen az ewokok és rohamosztagosok az Endor holdján, a gunganek és a droidok a Naboo-n vagy a wampák és a lázadók a Hoth-on, csak hogy néhányat említsünk. A második új mód a Capture-the-Flag, amelyben csapat egyik tagjának hamarabb kell felvennie az ellenség zászlóját és elvinnie a pálya másik végébe mielőtt lelőnék őt. Ugyancsak itt jelent meg a Hero Assault mód, amelyben katonák helyett csak a tizenhét hős vagy gonosz karakter érhető el, rendkívül hangulatos összecsapásokat generálva. Van még egy XL nevezetű mód, amely hatalmas csatákat jelent, oldalanként háromszáznál is több katonával. A rajongók annyira megszerették ezeket az új módokat, hogy később az EA Battlefront játékaiban is felbukkantak.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=WHyS2iAxwO0″%5D

A BF2 talán legnagyobb újítása az űrcsata volt.

Ugyan a játék alapvetően FPS/TPS shooter, és az első részben a szárazföld mellett légköri csatákat is lehetett vívni, de az űrben nem. A BF2-ben erre nyílt lehetőség – az űrcsata amúgy is a Star Wars világának elengedhetetlen eleme. Kisebb volumenű űrcsatákat vívhatunk. Ez nagyjából úgy néz ki, hogy 1–1 vezérhajó (Mon Cala cirkáló, Venator vagy birodalmi csillagromboló) feláll egymással szemben, ezeket 2–2 kisebb fregatt támogat, és többszáz vadászgép, amelyből egyet mi is irányíthatunk. Frakciónként 4–4 vadászgép érhető el, a cél pedig az ellenség vezérhajójának elpusztítása vagy vadászgépeinek likvidálása, mielőtt velünk végeznének. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Ha kiiktatjuk vezérhajó pajzsát, akár berepülhetünk a hangárba és onnan pilótánkkal vagy tengerészgyalogosunkkal belülről lőhetjük szét az ellenséges hajó létfontosságú rendszereit.[/su_highlight] A BF2 teljesen támogatja a botkormányos joystickot, remekül testreszabható az űrhajók irányítása (ellentétben az EA Battlefrontjaival). Ezek az űrcsaták nemrég visszaköszöntek a hónap elején megjelent Star Wars: Squadronsban is.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”7757,7530″]

A singleplayer önmagában is többszáz órányi egyéni játékidőt kínál, hát még a PVP multiplayer. A BF2 szervertámogatásáért a GameSpy szoftvere volt a felelős. A multiplayerben csatlakozhatunk vagy mi is létrehozhatunk saját meccseket, amelyekben barátainkkal együtt szállhatunk szembe az ellenséges csapatokkal. A singleplayerben található összes játékmód elérhető a PVP-ben is, amellyel [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a rajongók a mai napig szívesen játszanak.[/su_highlight]

Megjelenés és fogadtatás

A BF2 2005. október 31-én jelent Európában, majd egy nappal később Észak-Amerikában is. Multiplatform játékként, egyszerre adták ki PC-re PS2-re és Xbox-ra, ám akadtak eltérések. Xbox-on többféle extra tartalom érkezett, új pályák (Bespin, Rhen Var), karakterek (Kit Fisto és Asajj Ventress) és küldetések voltak megvásárolhatók dlc formájában. Mellette olyan hordozható eszközökre is kiadták, mint a Playstation Portable vagy az akkor még csak éledező okostelefonok, amelyek akkoriban egy merőben új játékplatformnak számítottak. A LucasArts megbízta a Rebelliont, hogy dolgozzák át a játékot PSP-re, amely olyan népszerű lett a platformon, hogy további két folytatást is megélt. 2007-ben jött a Renegade Squadron és 2009-ben az Elite Squadron – kizárólag PSP-re.

Főszerkesztőnk PSP-n tett bele rengeteg órát a klasszikus Battlefront II játékba (Földi Bence / Ziro.hu)

A játékot nagyon pozitívan fogadta a közönség, mind a kritikusok, mind a rajongók szerették.

Sokan kiemelték, hogy mennyit javított az elődjén. Ugyancsak jó vélemények érkeztek a kidolgozotabb singleplayer kampányhoz, bár voltak, akik szerint abban kevesebb a kihívás, mint a multiplayerben. A játék ennek ellenére majdnem mindenhol jó kritikákat kapott. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Évekig vezette az eladási listákat,[/su_highlight] PS2-n Platinum lemezt ért el, miután 300.000 példányt adtak el csak az Egyesült Királyságban. Xboxon két évig tartotta magát a második helyen, PSP-n több mint félmillió példányt adtak el. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Világszinten, az összes platformot együtt számolva 2007-re hatmillió példány kelt el,[/su_highlight] amely rekordnak számított akkoriban és jócskán túlszárnyalta az első rész eladásait is.

Folytatások és öröksége

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a LucasArtsnál tervben volt a harmadik és a negyedik rész is, amelyet a Free Radical Design csapata fejlesztett. A Battlefront III már alfa verzióban volt és egy nyílt világú játéknak készült, de sajnos még a megjelenés előtt törölték.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”7872″]

A LucasArts 2013-as bezárása után a Disney az EA-t bízta meg Star Wars játékok fejlesztésével. Ők a Battlefront III helyett inkább rebootolták a szériát a DICE munkatársaival. 2015-ben kiadták a simán Star Wars: Battlefront-ra keresztelt játékukat. Nagyon rövid, csak online multiplayer tartalmú szoftver volt és csak az eredeti trilógiát érintette, azonban anyagilag jól teljesített, meglovagolva Az ébredő Erő premierjét. A folytatás két évvel később érkezett Battlefront II címen. Ez már elegendő tartalommal rendelkezett, mind a három filmes trilógiát érintette, kidolgozottabb játék volt és a kánonba illő kampányt kapott. Ám a megjelenését beárnyékolta az EA által erőltetett lootbox mikrotranzakciós modellje, amely nagy botrányt kavart még a játék megjelenése előtt. Erről tavalyi cikksorozatunkban részletesen szó volt.

[jnews_hero_9 hero_style=”jeg_hero_style_5″ include_post=”1493,1507″]

A botrányok ellenére a rajongók továbbra is játszottak vele, így az EA még két évig támogatta ingyenes tartalmakkal,

egészen idén áprilisig. A 2017-es Battlefront II-nek végül sikerült felnőnie az eredeti játékokhoz. Az EA-nél tervben volt egy nyílt világú Battlefront spin-off is, ám azt még a megjelenés előtt törölték, azóta sem hallottunk pletykát a folytatásokról.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”6317″]

Az EA Battlefront játékai mellett a rajongók továbbra is előszeretettel nyúltak az eredeti, ma már klasszikusnak nevezett címekhez. A régi BF2 eredeti szervertámogatása 2014-ben megszűnt, miután bezárták a GameSpy Technology-t. A rajongók eltökéltsége nyomán a Disney sem tett le a LucasArts klasszikus játékairól, ezért a lengyel CD Projektet bízták meg, hogy kezdjék el átdolgozni és támogatni a két régi Battlefrontot mai PC-kre a GOG rendszerükön keresztül, amelyet kifejezetten régi játékok digitális terjesztésére hoztak létre. 2017 októberében a BF2 megjelent GOG-on, Steamen és Xbox One-ra is. Újra működtek az online szerverek, majd 2019-ben az első Battlefrontot is ugyanígy megjelentették a játékosok nagy örömére. A LucasArts még annak idején a BF2-höz is engedélyezte a moddolást. A rajongók a mai napig elképesztő minőségű modokat gyártanak, mindenképp érdemes körül nézni ezek között és kipróbálni néhányat.

A BF2 kultikus státuszba emelkedett az évek során, viszont voltak olyan rajongók is, akik az „ártatlan moddoláson” jócskán túlmentek.

2016-ban látott napvilágot, hogy egy csapat orosz rajongó megpróbálta elkészíteni a Free Radical törölt munkái alapján a Battlefront III-at. Saját céget is alapítottak a projekthez Frontwire Studios néven, amelyet érdekes módon Floridában jegyeztek be, majd gőzerővel elkezdtek dolgozni a játékon. Unreal 4-es motor segítségével sikerült az alapoktól újra alkotniuk a törölt Battlefront III alfaverzióját. Játékukat Star Wars: Galaxy in Turmoil címen, egy korai alfában, ingyenesen megjelentették a Steamen 2016. június 4-én.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=o1OTjBJAluM”%5D

A bökkenő csak annyi volt, hogy mindehhez semmilyen joguk nem volt, ugyanis nem rendelkeztek a Star Wars licenc használati jogával.

Ezért az ambiciózus rajongói projekt rövid életűnek bizonyult, ugyanis alig két héttel később kapták a felszólítást a Lucasfilm jogi képviselőjétől, hogy azonnal töröljék a projektet, különben komoly perrel nézhetnek szembe. A fejlesztőcég egy hónap után végül engedett a Lucasfilm követeléseinek, levették a játékot a Steamről, amit a fejlesztők nagyképűen úgy kommentáltak, hogy

„a Galaxy in Turmoil valószínűleg elvonta volna a figyelmet, az EA Battlefront játékáról”.

Nem tudni, hogy mi volt a Frontwire célja ezzel a projekttel, az is lehet, hogy csak hírverésre használták fel a Star Wars nevet, ugyanis a játékot azóta újra megjelentették, de minden Star Wars elemet eltávolítottak belőle és egy cyberpunk stílusú scifit csináltak helyette.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=bjdhdi2aGak”%5D

Az eset nem egyedi, a Lucasfilm és az EA számos rajongói játékot törölt az utóbbi években, hasonló jogtalan márkanév használat miatt. Mindenesetre jól demonstrálja azt, hogy

mekkora rajongói igény lenne arra, ha az EA a jövőben elkészítené a nyílt világú Battlefront III-at.

A 2005-ös Battlefront II egy vérbeli Star Wars játék volt, rengeteget fejlődött az első részhez képest. Számos kidolgozott egyéni és multiplayer játékmódot kínált, amelyek ma is bőven megállják a helyüket. Folytatása sosem készülhetett el és az EA-nek is csak kínkeservesen sikerült felnőnie a LucasArts játékához. Talán nem is baj, mert a rajongók a mai napig szívesen játszanak vele, javítgatják és moddolják, éppen ezért méltón érdemelhette ki a „klasszikus” jelzőt.

Ha nosztalgiázni támad kedvetek vegyétek elő újra, PC-n megvásárolható a Steam, GOG és Origin kliensekről, az Xbox saját áruházában vagy az EA Play előfizetésen keresztül.