A medálok kalandos története

Mindannyiunk számára jól ismert a jelenet, amikor az Egy új remény végén, Leia Organa hercegnő és a Lázadók Szövetsége a Bátorságért medállal jutalmazta Han Solót és Luke Skywalkert a Halálcsillag elpusztításával végbevitt hőstetteikért. Na de mi lett a medálok további sorsa?


Írta: Földi Bence és Kádas István

A Bátorság medál a filmekben az Egy új reményt követően legközelebb csupán a saga záróepizódjában, a Skywalker korában bukkan fel. Igaz, már Az ébredő Erőben is szerepet kapott volna, ám ez a jelenet végül nem került be a végleges verzióba. A filmek mellett azonban – ahogy az lenni szokott – a könyvek és képregények további információkkal szolgálnak a medálok sorsát illetően is.

A Skywalker korában Maz Kanata Csubinak is átnyújt egy Bátorság medált, amelyet a nézők többsége úgy értelmezett, hogy végre a vuki is megkapta a saját, jól megérdemelt kitüntetését. Sokan máig abban a hitben vannak ugyanis, hogy a Millennium Falcon másodpilótája nem kapott medált a Halálcsillag felrobbantását követő ünnepségen, ám mind a kánonban, mind a Legendákban igenis megkapta azt. De kezdjük az elején: miért nem láthattuk a Csubi-medál átadását a filmben – ami egyébként megannyi rajongót felháborított már a hetvenes évek végén is?

Nos, megannyi helyen megjelent már ennek a története, ám mindezek felelevenítéséhez most Craig Millert, a Star Wars Memories: My Time in the (Death Star) Trenches (Star Wars emlékek: Időszakom a [Halálcsillag] lövészárkaiban) c. memoár szerzőjét hívjuk segítségül. A kötet egyik fejezete a Miért nem kapott Csubakka medált? címet viseli. Craig Miller – aki a Lucasfilm első rajongókapcsolati igazgatója volt – rákérdezett a dologra George Lucasnál, innen pedig átadjuk a szót neki (saját szabad-fordításunkban):

„George elmagyarázta nekem, hogy a Lázadók igenis szerettek volna medált adni Csubakkának a hozzájárulásáért, ám a vukik nem tartják sokra a medálokat. Így a Lázadók elfogadták a kívánságát azzal, hogy neki nem adtak medált. Ám nem akarták, hogy ne kapjon semmit. Ezért a filmben látott ünnepség után a Lázadók elrepültek a vukik bolygójára, ahol nagy ünnepséget rendeztek Csubakka családjával és barátaival. (Mondhatnánk, hogy effélét láthattunk a Star Wars Holiday Specialben.)”

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”7202″]

Miller továbbment, mint írta, George Lucas megannyi magyarázatát elfogadta – például azt is, amit a tizenkét parszekről adott, miszerint Han nem igazán értett az űrhajózás tudományos oldalához, és hogy Ben Kenobi ezért vonja fel a szemöldökét a szavai hallatán –, de ez számára retkonnak tűnt. „De ez egyenesen George szájából jött. És ez az ő története volt, az ő karakterei. Így nehéz vitatkozni vele” – fogalmazott Miller, aki [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]a sztorit meg is írta a Bantha Tracks c. rajongói hírlevél második számába, innen ismeri mindenki.[/su_highlight]

Nos, olyannyira nehéz vitatkozni ezzel az egyébként széles körben ismert magyarázattal, hogy bizonyos mértékben beemelték a kánonba is – igaz, itt, ahogy a Legendákban is, a vuki végül megkapta a medált. Csubakka dísztárgya először Greg Rucka: A csempész futása c. ifjúsági regényében jelent meg a kánonban, [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]az első fejezet azzal kezdődik, hogy a vuki sóhajtozva szemléli a medált.[/su_highlight]

„A vuki halkan, dünnyögve felsóhajtott, és a tenyerében fekvő medálra nézett. Az emberek  nyakában nagynak és jelentősnek tűnt, illett oda, ahol viselték. Az ő kezében azonban a lépték megváltozott – ha behajtotta az ujjait, teljesen el tudta rejteni a markában. Csinos kis darab volt: a sietősen belevésett stilizált virág talán a Köztársaság szimbólumát akarta idézni, a közepén a félig már a horizont fölött járó felkelő nap pedig egyrészt a Galaktikus Birodalom felett aratott győzelem nyomában ébredő új remény hajnalát, másrészt a Halálcsillag megsemmisülését szimbolizálta. A vuki még egyszer felsóhajtott, aztán bedugta a medált a bal vállán átvetett töltényövről lógó hátizsákba, és előredőlt az ülésében, hogy kinézzen a Millennium Falcon pilótafülkéjéből. (…) Pózolás ide, hencegés oda, Han Solo szíve valahol legbelül éppúgy aranyból volt, mint a medálok, melyeket a nemrég lezárult csatában játszott szerepükért kaptak.”

E szerint tehát Csubakka is a csata után valamikor kaphatta meg a dísztárgyat. Ahogy írtuk fentebb, Lucas magyarázatát némileg átemelték a kánonba is. A Chewbacca c. képregény-miniszériában a vuki segített egy Zarro nevű kislánynak és elérte, hogy az Andelm IV bolygót ne tudja megszállni a Birodalom – a sztori egy része magyarul is megjelent a Galaktikus kalandok c. mesegyűjteményben. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Az azonban abból a kötetből már hiányzott, hogy a történet legvégén Csubakka Zarrónak ajándékozza a medált, amely a történet szerint konfliktusban állt a vukik harcos mentalitásával.[/su_highlight] Azaz Lucas magyarázata, miszerint Csubakka nem igazán akarta a medált a saját népe ezen nézetei miatt, bizonyos mértékig bekerült a kánonba.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”4387″]

Mint fentebb is írtuk, Csubakka végül ismét kapott egy nyakbavalót: a Skywalker korában Maz Kanata – valahogy mindig nála landolnak a galaxis fontos tárgyai – adta a vukinak Han Solo dísztárgyát, mert szerinte a csempész azt szerette volna, hogy a társáé legyen az.

Finally, Chewie receives his medal he should have had in ANH ...
Csubi megkapja Han medálját Maztól (Reddit)

Han Solo medálja csupán Leia Organa tábornok halálát követően került az ezeréves űrkalóz kezébe. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Han saját medálja ugyanis addig Leiánál volt, az Alderaan hercegnője férje halálát követően vette magához ezt az emléktárgyat.[/su_highlight] Nem ez volt azonban az első alkalom, hogy Maz Kanata úgy hitte, kezében tartja Han Solo kitüntetését. Az Erő nyomában kötetből megtudhatjuk, hogy a simlis csempész adósságai rendezésére adta Maznak a medálját, aki ezt a Takodanán tartotta. Azonban amikor a pszichometria képességével megáldott – vagy megátkozott – Karr Nuq Sin megérintette a medált, az felfedte neki a titkát, miszerint

Han nem a saját kitüntetését bocsátotta nagylelkűen áruba, hanem Luke Skywalker medálját passzolta el.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”7250″]

A medálok útjai tehát többnyire Maz Kanatához vezettek. A kánonban csupán erről a három Bátorság medálról van tudomásunk – tehát R2 továbbra sem kapott! –, a Legendákban viszont ismerünk egy negyediket, amelyet posztumusz adományoztak a Lázadók Arvel Crynydnek az endori csatát követően. Crynyd volt a Zöld Vezér az űrcsatában, s annak az A-szárnyúnak a pilótája, aki kamikaze akciójával elpusztította az Executor szupercsillagrombolót.

Arvel Crynyd | Wookieepedia | Fandom
Arvel Crynyd (Wookieepedia)