Lucas elárulta, mi volt a legfontosabb, amit Filoninak tanított

Dave Filoni és George Lucas közös interjút adott, amelyben egyebek között arról is meséltek, melyek voltak a kedvenc részeik A klónok háborújában.


A legutóbbi The Star Wars Showban leadtak egy interjút A Tervező, George Lucas, és leghűségesebb padawanja, Dave Filoni részvételével. Tracy Cannobbio, a Lucasfilm sajtókapcsolatokért felelős munkatársa a Twitteren elárulta, a felvételt eredetileg cégen belüli felhasználásra készítették (a közönségben is feltehetőleg Lucasfilm alkalmazottak ültek). Ám annyira jó lett, hogy meg kellett osztaniuk a külvilággal. A fenti videóban 9:23 és 19:23 között nyilatkozott a Star Wars atyja és A klónok háborúja író-showrunnere.

George Lucas a kezdetekről elárulta, mindig is érdekelte az animáció, emellett mivel a filmekben alig érintették a klónháborúkat, természetes volt, hogy ehhez nyúljanak. Viccelődött azzal is, hogy már öreg és nem tud visszaemlékezni, milyenek voltak az első benyomásai Dave Filoniról.

„Minden egyes nap rengeteget tanultunk”

– ezt már Dave Filoni mesélte a George Lucasszal közös munkáról. Mint mondta, tudatlanságukkal biztosan őrületbe kergették Lucast az elején. „George mindent megtanított nekünk a filmezésről. Elküldött minket, hogy nézzünk meg bizonyos alkotásokat” – fogalmazott Filoni.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”5645″]

Lucas elárulta, A klónok háborúja esetében sosem tévés szintben gondolkodtak, mindent úgy csináltak meg, mintha nagyvászonra álmodták volna az egészet. Filonihoz fordulva kijelentette:

„Azt hiszem, a legfontosabb tanítás, amit neked adtam az elején, az, amit Francis Ford Coppola tanított nekem korábban: »Ha nem tudunk írni, akkor nem tudunk rendezni sem«. Mert a filmmel nem mást csinálsz, mint történetet mesélsz, de a sztori attól még ugyanaz marad. És ha nem tudod, hogyan írj sztorit, nem tudod majd megrendezni sem.”

Filoni elmesélte, emlékszik, hogy amikor együtt néztek vissza dolgokat, amit ő csinált, Lucas mindig azt kérdezte tőle, mit akar mondani, mit jelent, amit látnak. Amikor Filoni kifejtette, Lucas annyit mondott, „Jól hangzik, de csináld meg a képernyőn, mert nem leszel ott az emberek otthonaiban, hogy kifejtsd nekik”. Elmesélte azt is, storyboardokkal kezdett dolgozni a produkción, amikor a második napon Lucas elmondta, nem lesznek storyboardok. Mint mondta, meg kellett tanulnia filmezni, és odafigyelnie minden apró részletre.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”6210″]

Lucas az interjúban arról is beszélt, hogy a televízió miként vált egyre fontosabbá, és hogy az animációnak és a történetnek is egyre szofisztikáltabbnak kellett lennie. Filoni elárulta, Lucas már 2005-ben elmondta nekik, hogy el kell mozdulniuk a kézi rajzolástól a komputeres animáció felé, ma meg már mindenki ezt csinálja.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy melyik volt a kedvenc részük, story-arcjuk A klónok háborújában, Filoni azt mondta, azok, amelyek legkevésbé hasonlítottak ahhoz, amit a filmekben láttunk.

„Ezekben próbáltunk leginkább kreatívak lenni, kihívás volt számunkra, hogy olyat alkossunk, ami igazán Star Wars érzést nyújt”

– mondta Filoni. Lucas ismét az emlékezetével viccelődött: „Nos az én kedvencem… Nem emlékszem.” Azért elárulta, mi volt, amit nagyon szeretett: [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]azt a részt, amikor a droidok a semmi közepén vannak, amely hangulatában a THX 1138 c. filmjére emlékeztette.[/su_highlight] Filoni is szerette ezt a részt, mert senki más nem csinált volna ilyet. „Bizarr volt” – fogalmazott, majd elmondta, rengetegféle történetet elmeséltek, amelyek bizonyos filmekre emlékeztethették a nézőket: voltak zombis, godzillás ihletésű történetek például.

Részlet a The Star Wars Show 2020. április 29-i adásából (YouTube)

„A klónok emberek. Eleinte mind ugyanolyanok, de ahogy felnőnek, mind változnak. Nagyon fontos, amikor filmet csinálsz, hogy legyenek benne felismerhető karakterek”

– mesélte George Lucas azzal kapcsolatban, miért kaptak személyiséget a klónkatonák. Filoni szerint nagyon fontos volt, hogy Dee Bradley Baker hangban meg tudta csinálni, hogy különböző karaktereknek is érezzük őket. Vele kapcsolatban Filoni kiemelte, hogy sokszor rosszfiúknak is adta a hangját, ami eszméletlenül jó volt szerinte. Vizuális szempontból is kihívás volt nekik mindez. Mint mondta, a hadsereghez kötődő személyek és családok nagyon együtt tudtak érezni a klónokkal, és azzal, hogy egyszerre valami nagynak a részesei, de közben önálló személyiségek is egyszerre.

Dave Filoni Ahsokáról készült rajza a The Star Wars Show 2020. április 29-i adásában (YouTube)

„Teljesen természetesen jött, hogy ha mesterekről és padawanokról van szó, akkor jó lenne megnézni Anakint egy padawannal. A lány egy igazi tinédzser volt, egy tanítvány, aki nem hagyta, hogy Anakin mondjon neki dolgokat, ellenkezett. Dinamikus kapcsolat volt”

– mondta George Lucas Ahsoka megalkotásáról. Filoni szerint azok voltak a legjobb részek, amikor Ahsoka megtanult valamit, jó volt látni, ahogy igazi tinédzserből megkomolyodott. Mint mondta, az is [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]remek volt, hogy az animációt ugyanúgy a sztori részeként kezelték, mint a filmeket,[/su_highlight] nem különálló tartalomként, és hogy az animációt is folyamatosan fejlesztették, nem ragadtak meg egy szinten. Filoni szerint komoly kihívást jelentett számukra, hogy a forrásaikat jól osszák be és hogy mindig fejlődni tudjanak.

A The Star Wars Show fenti epizódjában egyébként felbukkant többek között Anthony Daniels és Sam Witwer is, érdemes megnézni az egészet.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”5857″]