Az EA nyugdíjazza a Star Wars: Battlefront II-t

Az EA DICE csapata tegnap közölte, hogy szerdán élesedik a régóta várt The Battle of Scarif frissítés, amely egyben az utolsó is a játék történetében. A Battlefront II több mint két éves pályafutása után ezzel végleg nyugdíjba vonul. A szerverek ugyan továbbra is működnek majd, de tartalmi frissítést már nem fog kapni, a DICE fejlesztői innentől az új Battlefield játékkal foglalkoznak. De vajon mik az EA további tervei és mikor várhatunk újabb Star Wars videójátékot?

Az EA Star Wars játékairól és a Battlefront II megjelenésekor kialakult mikrotranzakciós botrányról tavaly írtunk részletesebben.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”1562″]

A játék üzletileg bukás volt, de a rajongók kitartottak mellette és a DICE az ő igényeiket figyelembe véve folyamatosan igyekezett kijavítani és új tartalmakat szolgáltatni a szotfverhez. A játék üzleti modelljét átdolgozták, a mikrotranzakciókkal kizárólag kozmetikai tartalmakat lehetett vásárolni és az abból befolyó pénzzel és a játék további eladásaival biztosították, hogy ugyan szerényebb, de ingyenes frissítésekkel tartsák életben a játékot és a közösséget. A DICE lelkiismeretes munkája során (és a Battlefield V buktájának árnyékában) [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]25 ingyenes tartalmi frissítést szolgáltatott az utóbbi két évben.[/su_highlight] A LucasArts classic Battlefrontjaiból és a 2015-ös játékból több népszerű játékmód is bekerült a Battlefront II-be, mint pl.: az extraction, supremacy vagy a command post-os PVE coop módok. Az újonnan megjelenő mozifilmekhez is mindig igyekeztek valamilyen karaktert, helyszínt, járművet vagy szezont időzíteni, továbbá

a rajongók kérésére komolyabban ráálltak az előzménytrilógia időszakára is.

Tavaly decemberben a Skywalker korához kapcsolódóan megjelent több filmbéli karakterskin és bolygó is, továbbá elérhető lett egy külön megvásárolható Celebration Edition, amely az összes eddigi fizetős skint egy csomagban árulta, viszonylag elfogadható összegért. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Itt azért már lehetett sejteni, hogy a játék pályafutása a végéhez közeledik.[/su_highlight]

Idén év elején még az utolsó közönségigény kielégítésére elkezdtek dolgozni azon, hogy a 2015-ös játékból nagyon népszerű Scarif bolygó és a Zsivány Egyes karakterei is elérhetővé váljanak, amely az Age of Rebellion címen indult el még februárban. Ezzel viszont a végéhez is ért a játék története.

A DICE csapata egy hosszú közleményben emlékezett meg a játék pályafutásáról és köszönte meg a rajongók hűséges kitartását a játék mellett. Ugyan döcögősen és botrányokkal terhesen indult, de a rajongók hozzáállása ösztönözte a fejlesztőket, hogy ne mondjanak le róla, mint ahogy tették oly sok másik játékukkal az EA háza táján.

A Battlefront II mára egy jól összerakott és tartalmas online multiplayer Star Wars játék lett,

amelyben a Skywalker saga mindhárom érájában csatázhatunk. [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]Kimondhatjuk, hogy sikerült felérnie a LucasArts klasszikusaihoz.[/su_highlight]

Milyen további Star Wars játékokat várhatunk az EA-től?

A tavaly novemberben megjelent Star Wars – Jedi: Fallen Order egy rendkívül sikeres singleplayer akciójáték lett és a pletykák szerint a Respawn már dolgozik is a folytatáson. Hivatalos bejelentés még nem érkezett, de a cég oldalán rengeteg állást hirdetnek Star Wars játék fejlesztéséhez, amely egy lehetséges folytatásra adhat okot. Azonban, ha igazak a pletykák ez leghamarabb 2021 őszén jelenhet meg, amely már egy új generációs játékot sejtet.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”4710″]

Az EA többi fejlesztőcégénél sem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerették volna. Miután törölték a Visceral játékát (Ragtag), azt rövid ideig az EA Vancouver vette át Orca néven, amely egy nyílt világú játéknak készült. Aztán tavaly azt is törölték és az EA közleménye szerint azóta kisebb projektekre koncentrálnak.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”2412″]

Idén februárban szivárgott ki a hír a Kotakun, hogy közben egy másik készülőben lévő Star Wars játékot is töröltek, amely a Viking kódnéven futott, az EA Vancouver és a Criterion Games (Battlefont II társfejlesztője) [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]közös fejlesztésű Battlefront spin-off játék lett volna.[/su_highlight] Úgy tűnt, hogy az Orca után erre a projektre fókuszáltak és ezt tervezték kiadni 2020 őszén, az új generációs konzolokra. Az EA szerint logisztikai problémák adódtak a kanadai és a nagy-britanniai székhelyű fejlesztőcég között, ill. a költségek is nagyon megemelkedtek, amely maga alá temette a projektet. Ismerős ugye? Pár éve hasonló okok miatt törölték a Visceral Ragtag kódnevű játékát is, úgy tűnik az EA fejlesztő csapatainak és a vállalati menedzsmentnek továbbra is gondjai akadnak a Star Wars játékokkal. Nagy valószínűséggel ebből a projektből már nem lesz kész játék, az EA Vancouver egyelőre a BioWare-nek és a Respawnnak segít, a Criterion pedig visszament egy új Need For Speedet fejleszteni.

További pletykák keringenek még a neten az EA kisebb Star Wars projektjeiről. A montréali székhelyű Motive stúdió is állítólag dolgozik valamilyen Star Wars játékon – ők korábban a Battlefront II fejlesztésében segédkeztek. A projektről nem tudunk semmit, azonban adatbányászok márciusban kiderítették, hogy egy Maverick kódnevű játék is készülhet, amely a nevéből ítélve egy repülős szimulátor lehet.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”5695″]

Ugyancsak lehetett hallani arról, hogy A Köztársaság Fénykora projekthez egy VR játék is készülhet és pletykáltak egy KotOR érában játszódó új játékról is. Bár utóbbinál a DICE-t emlegették, amely a tegnapi bejelentés fényében nagyon kétséges, de a másik két projekt közül az egyik elképzelhető, hogy a Motive Studios-nál van készülőben. Egyelőre ezeket érdemes pletykaként és nagy fenntartással kezelni. A Kotaku szerint két játék van készülőben az EA-nél, egyik a Jedi: Fallen Order folytatása, a másik a Motive „egy kisebb és sokkal szokatlanabb” projektje.

Battlefront III-ról egy ideig biztos nem fogunk hallani,

ha valaha elkészíti a DICE az leghamarabb 2022 vagy 2023-ra esélyes. Ráadásul az EA kizárólagos licencszerződése is ekkor fog lejárni, meglátjuk hogyan teljesítenek a következő 3 évben.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”6303″]

És hogy idén várhatunk-e bármit is? Az EA nem tett hivatalos bejelentést készülő és idén megjelenő Star Wars játékokkal kapcsolatban. Ráadásul a koronavírus-járvány a videójátékipart is érintette, rengeteg új játék megjelenését eltolták tavaszról idén őszre és szinte az összes gamer, esport eseményt törölték. Ugyancsak elhalasztották a júniusi E3 konferenciát, így a tervezett EA Play sem tudjuk milyen formában lesz pótolva, talán egy online konferencia lesz, vagy majd az augusztusi Star Wars Celebrationön tesznek bejelentést, ha addig nem törlik azt is. A nagy játékkiadók most kivárnak, egyrészt a vírushelyzet miatt, másrészt az új generációs konzolok megjelenéséig.

Addig is érdemes tovább játszani a Battlefront II-vel, próbáljátok ki az utolsó frissítést és ott van még a Jedi: Fallen Order, a The Old Republic vagy a LucasArts klasszikusai is.