Mit tett a koronavírus a Star Warsszal?

Az iparágak közül a szórakoztató- és filmipart érintette az egyik legsúlyosabban a koronavírus-járvány, amely a Lucasfilm és a Disney életére és munkájára is hatással volt. Összeszedtük, hogyan.

Sorozatok, filmek

A klónok háborúját nem érintette a járvány, hiszen még a tavalyi év végén befejezték a munkát az animációs sorozat készítői. A május 4-i Star Wars napon ér véget a sorozat a Disney+-on, ahol ugyanezen napon elérhető lesz a Skywalker kora, így onnantól a teljes Skywalker sagát meg lehet tekinteni a streaming platformon. Sűrű lesz ez a nap a Disney+-on, ugyanis ekkor indul A mandalore-i első évadának kulisszái mögé betekintést engedő dokusorozat is, amelyről bővebben itt írtunk, az első öt rész szinopszisát is ismertetve:

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”6253″]

A készülő sorozatok frontján felemás a helyzet. A mandalore-i második évadát nem érinti a dolog, ott már az utómunkálatoknál tartanak és valószínűleg tartani fogják az októberre tervezett premiert.

Az egyelőre cím nélküli Cassian Andor széria forgatása júniusban indult volna, a stáb már hat hete előkészítő munkákat folytatott, amikor leállították a produkciót a járvány miatt (erről Neal Scanlan special effects supervisor beszélt a ComicBookMovie.com-nak április elején). Ugyanakkor a sorozattal kapcsolatos minapi hivatalos bejelentésben nem szerepelt, hogy mindez csúszást okozna a sorozat bemutatásában – ha hihetünk egy francia Disney-prospektusnak, akkor ez 2021-ben várható.

A szintén cím nélküli Kenobi szériát jó eséllyel nem érinti a koronavírus-járvány: április elején a pletykák szerint Joby Harold vette át Hossein Amini helyét az írói székben. Eredetileg ezt a szériát is nyáron kezdték volna forgatni, ám a forgatókönyv átszabása miatt mindezt 2020 januárjára halasztották – ebben a járványnak nem volt szerepe. Januárban Ewan McGregor a csúszással kapcsolatban kijelentette: „Egyáltalán nem olyan drámai a helyzet, mint elsőre hangzik. (…) A premier is ugyanakkor lesz, mint tervezték, a csúszás ezt nem érinti.” Az emített francia Disney-prospektus szerint a Kenobi sorozatot 2022-ben láthatjuk majd.

Szintén nem érintheti a járvány azt az egyelőre cím nélküli sorozatot, amelyről a minap érkeztek az első pletykák. Az állítólag Leslye Headland vezetésével készülő produkció – amely olyan érában játszódik majd, amelyet korábbi projektek nem érintettek és a női karakterek lesznek hangsúlyosak benne – az előkészítés olyan korai fázisában tarthat, amelyre valószínűleg nincs hatással a koronavírus.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”6241″]

A Disney a járvány hatására felülvizsgálta az általa forgalmazott filmek premierdátumait, e szerint továbbra is tartja magát ahhoz, hogy 2022-ben új Star Wars film érkezik a mozikba. Erről egyelőre semmit nem tudni, bár volt pletyka arról, hogy JD Dillard készítheti az új Star Wars-filmet, emellett Az utolsó Jedik direktora, Rian Johnson – akinek trilógiát szánnak – is többször emlegette, hogy kapcsolatban áll a Lucasfilmmel. Ugyanakkor a dátum miatt már itt is az előkészítés fázisában kellene járni. Nem tudni, érinti-e a járvány.

Könyvek, képregények

Március 25-e óta a teljes amerikai képregénypiac áll, sem a Marvel, sem az IDW nem adott ki új címeket – írja a német Jedi Bibliothek. A Marvel több képregény-antológiát tervezett kiadni áprilisban, májusban és júniusban, ezek megjelenését novemberre csúsztatták. Ugyanakkor mivel ezek korábban megjelent képregények, annyira nem lesz eget rengető a hiányuk, mint azon új címeké, amelyek szintén a járvány miatt nem jelennek meg. Fontos döntés továbbá a Marvel részéről, hogy a képregényboltokba eljutni nem tudó címeket digitálisan sem teszi elérhetővé (vetélytársa, a DC Comics egyébként digitálisan megjelenteti a beharangozott füzeteket.) Nehezíti a helyzetet, hogy a Marvel szerkesztői közül is sokakat kényszerszabadságra küldtek, de erről kicsit később lesz szó.

FRISSÍTÉS (2020. 04. 29.) Cikkünk megjelenése után értesültünk a Diamond Comic Distributor közleményéről, amelyben arról értesítette a képregényboltokat, hogy május 20-ára tervezik az alábbi képregények forgalomba hozatalát: Doctor Aphra #1; Star Wars Adventures: The Clone Wars Battle Tales #1. Így jó eséllyel ekkor indul ezek digitális forgalmazása is.

A Star Wars regények esetében egyelőre nincsenek hírek esetleges csúszásokról. A következő nagy dobás ezen a téren A Köztársaság Fénykora kiadási projekt beindítása lesz. Egyelőre nem halasztották el az első regény (Charles Soule Light of the Jedi c. műve) augusztus 25-re beharangozott megjelenését sem.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”5543″]

Remélhetőleg nem csúszik majd a feltehetően az egész Star Wars franchise jövőjének szánt projekt indulása.

A Szukits Könyvkiadó bevezette az előjegyzések rendszerét, amely afféle igényfelmérés arra vonatkozóan, milyen regényeket és képregényeket olvasnának szívesen a rajongók. Ugyanakkor úgy tűnik, az esetleges megjelenések nem csúsznak a járvány miatt. Március elején azt nyilatkozták a Ziro.hu-nak, hogy egyebek között a The Rise of Kylo Ren képregény-sorozatot szeretnék kiadni a jövőben.

A gyermek-, ifjúsági és referenciaköteteket megjelentető Kolibri már a vírus megjelenése előtt jelezte a Ziro.hu-nak, hogy Star Wars fronton nem lesznek olyan aktívak. Mivel januárban még nem volt biztos, miket jelentetnének meg idén, azt sem tudni, hogy a járvány változtatott-e a terveken, mindenesetre ha igen, biztosan nem pozitívan.

[jnews_hero_13 hero_style=”jeg_hero_style_4″ include_post=”5781″]

Vállalati ügyek, fizetés nélküli kényszerszabadságok

A világ egyik legnagyobb produkciós cégeként a Walt Disney Company-t is keményen érintette a koronavírus-járvány, ugyanakkor a vállalat megkérdőjelezhető módon reagált minderre. A Financial Times elemzése szerint

a céghez tartozó alvállalatoknál összesen százezer munkavállalót küldtek fizetés nélküli kényszerszabadságra, miközben a vezetőség fizetésén nem csökkentettek.

Bob Iger például – aki februárban mondott le a vállalat vezetéséről – ugyan lemondott hárommilliós éves fizetéséről, de a teljesítményalapú díjazásairól nem, holott ez 2019-ben negyven millió dollárra rúgott.

A fentiek nem nyerték el Abigail Disney, Walt Disney egyik rokonának tetszését sem, aki így kommentálta az információt: „Mi a f…?!” Több amerikai baloldali politikus, köztük Bernie Sanders vermonti szenátor és korábbi demokrata elnökjelölt-aspiráns is kritizálta a céget az eljárás, valamint amiatt, hogy a cégnél a járványt megelőzően is elképesztően nagyok voltak a bérkülönbségek az átlagdolgozók és a vezetők között. A bejelentést követően a Disney részvényei is estek, több elemzőcég leminősítette a vállalatot, mondván, gondok lehetnek a cégcsoport likviditásával.

Pénzügyi elemzők szerint ugyanakkor a kényszerszabadságos döntés szükséges volt, mert így a kiadások 35-40 százalékát is megtakaríthatja a vállalat. A Disney szóvivője ezt válaszolta a Financial Times megkeresésére: „A premissza – miszerint a vállalatot kritizálni kell, amiért kényszerszabadságra küldte a munkavállalóit, akik most kormányzati segélyeket kapnak – teljességgel félrevezető és igazságtalan”.

[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=-1Ql-PQuXA0″%5D

A kormányzat pedig sok pénzzel segíti ki a zárva tartó mozik és parkok bezárása miatt egyébként rengeteg bevételtől eleső Disney-t. A Financial Times számításai szerint a Disney parkokban kényszerszabadságra küldött dolgozók mintegy 400-500 millió dollárnyi segélyt kapnak havonta. Azaz ha a legoptimistább forgatókönyv jön be, és júliusban újranyithatnak a parkok, akkor már több mint egymilliárd dollárt költ az állam a Disney dolgozóira. Ugyanakkor a UBS svájci bankóriás április 20-án már azt közölte befektető ügyfeleivel, hogy várhatóan 2021. január elsejéig nem nyitnak ki a parkok (ekkor már közel négymilliárdos lenne a kormányzati segítség), s utána sincs garancia arra, hogy a látogatók nagy számban térnek vissza a létesítményekbe – írja a Los Angeles Times.

Mint fentebb írtuk, a kényszerszabadságos döntések nemcsak a parkok személyzetét érintették, hanem a Lucasfilm munkavállalóit, valamint könyves-képregényes divíziókat is, főként olyan dolgozókat, akik nem tudják elvégezni a feladataikat távmunkában – írta április elején a Variety. A The Guardian április 20-i képregénypiacos nagyelemzésében azt írta, hogy a Marvel kényszerszabadságra küldte a szerkesztői felét, a vállalat szóvivője ugyanakkor közölte, az érintett kollégák egészségbiztosítását fizetni fogja, valamint segítséget kapnak az államtól. A Bleeding Cool információi szerint ennél kevesebb szerkesztőt érint a kényszerszabadság, amely a Marvelnél április 26-án kezdődött. Mindez persze az írókat, illusztrátorokat is bizonytalanságban tarthatja

Galaxy’s Edge

Az előbbiekből is kitűnt, hogy a Galaxy’s Edge parkokat márciusban bezárták Orlandóban és Anaheimben, így azok nem látogathatóak a rajongók számára a koronavírus-járvány idején. Mint fentebb írtuk, egyelőre nincsen döntés arra vonatkozóan, hogy mikor nyithatnak újra, de jó eséllyel kisebb lesz a látogatottsága a nyitást követően, mint előtte.

Star Wars Celebration

Végezetül legyen szó az Anaheimbe idén augusztus végére tervezett Star Wars Celebrationről. A tavaly júniusban bejelentett eseményt szervező Reed Exhibitions rendezvényszervező cég április 14-i közleményében az szerepel, hogy a vállalat folyamatosan követi a járvánnyal kapcsolatos információkat, helyi iránymutatásokat. Közölték továbbá, hogy a rendezvényeiken részt vevők és kiállítók egészsége az elsődleges számukra, és hogy az adott eseménnyel kapcsolatos friss infókat mindig az érintett rendezvény honlapján keressük. A Celebration honlapján továbbra is hirdetik, hogy 121 nap múlva kezdődik az esemény, amelyre jegyek kaphatóak.

Gavin Newsomot, Kalifornia kormányzóját április közepén arról kérdezték, hogyan képzeli el az olyan nyári tömegrendezvényeket, mint amilyen a július 4-i, függetlenségnapi ünnepség. Akkor azt mondta, hogy a nyájimmunitás megszerzéséig vagy a vakcina kifejlesztéséig lehetőleg el kell kerülni az ilyen rendezvények megszervezését. Mint mondta, az olyan nagy rendezvények, amelyek több száz vagy ezer idegen egy helyen tartózkodásával járnak, nem rendezhetőek meg a jelenlegi iránymutatások szerint. Amikor arról kérdezték, változhatnak-e ezek az iránymutatások, akár már júniusban, júliusban vagy augusztusban, azt válaszolta: „nem valószínű”.

A világ legnagyobb képregényes rendezvényét, a július végi San Diego Comic-Con Internationalt április közepén már le is fújták. A rendezvény ötven éves történelmében először történt ilyen, a bérletesek a jövő évi rendezvényre mehetnek majd be, de van lehetőség arra is, hogy visszakapják a pénzüket.

A fentiek – valamint az, hogy az Egyesült Államokban milyen méreteket öltött a járvány – nem sok jóval kecsegtetnek. A Ziro.hu számításai szerint legkésőbb május közepéig eldől, lesz-e idén Star Wars Celebration, vagy sem.

Ugyanakkor az elmaradás nem lenne akkora érvágás a rendezvény története szempontjából, mint amekkora az SDCC esetében, hiszen a Celebrationt általában a franchise kulcsfontosságú pillanatai köré szokták szervezni. Idén nyilván A Birodalom visszavág bemutatásának 40. évfordulója, A mandalore-i második évada és A Köztársaság Fénykora lett volna ilyen (utóbbinál az első regény két nappal a Celebration előtt jelenne meg). De [su_highlight background=”#000000″ color=”#fff10d”]ha egy évet kell várnunk az újabb rendezvénnyel, akkor beletörődünk: embertársaink egészsége fontosabb, mint egy rajongói esemény.[/su_highlight] (A Collider ötlete sem rossz: akár online is meg lehetne rendezni a Celebration legfontosabb panelbeszégetéseit, stb.)


Összességében egyértelmű, hogy a koronavírus-járvány a Star Wars franchise-nak sem tett jót. A mozgóképes projekteket kevésbé érintette, mint a képregényeket. Ugyanakkor a tulajdonos Disney bevételei jelentősen csökkenhetnek, valamint a cég renoméja is romlott a járvánnyal kapcsolatos intézkedései miatt. Emellett a Star Wars Celebration megszervezése is kérdéses.