Videójátékok grafikus motorjának segítségével is készült A mandalore-i

Lassan véget is ér A mandalore-i első évada a Disney+-on. A sorozat vizuális effektjeihez (VFX) az Epic Games Unreal Engine nevű grafikus motorját használták az Industrial Light & Magic (ILM) munkatársai – írta meg a Techspot.com.

Egyre többet lehet arról olvasni, hogy a filmek és sorozatok vizuális effektjeihez a videójáték-ipar grafikus motorjait használják fel. Az Epic Games saját gyártmányú grafikus motorja az Unreal Engine, amely már a 4. verziónál tart. Nagyon népszerű, a nemrég megjelent új Star Wars játék, a Jedi: Fallen Order is ezzel a motorral készült. A rajongók egy ideje felfedezték A mandalore-i epizódjainak végefőcímeinél, hogy az Epic Games is együttműködött a sorozat megalkotásában.

Azonban erről már korábban is lehetett olvasni a világsajtóban. A Disney már 2018 októberében közzétette a részvényeseinek, hogy mely külsős cégekkel működnek együtt a készülő új produkciókban.

„Epic Games – mint az Unreal Engine és a Fortnite játék fejlesztője és kiadója. A cég együttműködik a Lucasfilmmel és az Unreal Engine-el biztosítja a valós idejű renderelést az első élőszereplős sorozathoz, amely a Disney új streaming szolgáltatásán fog debütálni a jövő évben”

állt a közleményben. Természetesen a Disney ekkor még nem nevezhette meg a sorozatot, ezért ez a hír elkerülte a rajongók figyelmét. A BeforesAndAfters.com vfx témájú blogon is írtak arról, hogy Jon Favreau sokat beszélt arról, hogy videójátékok grafikus motorját használták fel a sorozat previzualizációs munkálataihoz.

„A V-cam rendszert használtuk, hogy megcsináljuk a filmet, lényegében VR-ban. A napi anyagot átküldtük a vágónak, aki úgy vágta meg, hogy az megfelelő legyen a previznek”

– mondta Favreau a Siggraph konferencia közönségének. Azonban az Unrealt nem csak a napi nyersanyag felvételeihez használták az ILM szakemberei. A mandalore-i forgatásán hatalmas LED video falakat építettek a díszlethez, amellyel valós, kamera előtt zajló effektek hozhatók létre, így segítve a stáb munkáját abban, mit láthatnak majd az adott jelenet végeredményeként. A speciális effektes csapat az Unreal motor segítségével az előre renderelt anyagot – amely a környezetet mutatta meg – rávetítette a LED falra, így dinamikus zöld háttérként funkcionált.

„Óriási mennyiségű felvételt csináltunk, amelyek ténylegesen működtek a kamera előtt. Valós idejű renderelést készítettünk a motorral. Nem gondoltam, hogy az Epic képes lesz erre. Bizonyos típusú felvételeknél – a gyújtótávolságtól függően és az anomorf lencsékkel történő felvétel, sokszor nemcsak interaktív képeket kaptunk – a kamerában is láthattuk a megvilágítást, az interaktív fényeket, az elrendezést, a hátteret és a horizontot. Utólag nem kellett összeillesztenünk a felvételeket”

– fogalmazott Favreau. Ez az újfajta technikai megoldás nemcsak a jelenetek rögzítésénél volt előnyös, a színészeknek is nagy segítség volt. [su_highlight]Egy zöld vagy kék háttérrel ellentétben láthatták maguk körül a valódinak tűnő környezetet, a horizontot, sokkal valósághűbb volt így a díszlet.[/su_highlight] Ugyanakkor interaktív megvilágítást is lehetővé tett, amely Favreau szerint „egy hatalmas áttörés”.

Ez a LED falra kivetített háttér annyira bevált, hogy sokakat megtévesztett a forgatáson, nagyon élethű lett a háttér.

A technológia hasonlít a régi filmek vetített háttereihez, csak ez már egy új háromdimenziós környezet, előre elkészített digitális háttér, amelyhez igen nagy segítség volt az Unreal Engine.

A mandalore-i nem az első mozgókép, amely videójátékok grafikus motorját használja. Favreau korábbi filmjeinek – pl. A dzsungel könyve és Az oroszlánkirály – effektjeihez is használta már a Unity motort. Más rendezők is előszeretettel alkalmazták a Unityt filmjeikhez, mint Steven Spielberg a Ready Player One-nál, vagy Denis Villeneuve a részben hazánkban forgatott Szárnyas fejvadász 2049 című filmjéhez.

Úgy tűnik a videójátékokhoz kifejlesztett grafikus szoftverek elkezdték forradalmasítani a filmgyártást is, [su_highlight]Jon Favreau munkája úttörő lehet a jövő mozifilmjeinek és tévésorozatainak elkészítésében, ahogy annak idején Lucas is megannyi újítást hozott be a filmgyártásba.[/su_highlight]

Végezetül itt egy rövid videó arról, hogyan is működik ez az új technológia:

Nyitókép: Pedro Pascal A mandalore-i második epizódjában (Disney+)