Felkészülés A mandalore-ihoz: mi van a kánonban a VI. epizód és a Vérvonal között?

Novemberben érkezik a várva várt élőszereplős sorozat, A mandalore-i,  amely a kánonban egy kevéssé ismert időszakban játszódik, a VI. és a VII. epizódok történései között, egészen pontosan 5 évvel az endori csatát követeőn, Yavin után (Y. U.) 9-ben.  Kevéssé ismert, ám nem teljességgel ismeretlen! Íme, egy lista azokról a kánontartalmakról, amelyek ebben hosszú időszakban játszódnak!

Az ötletet, és a listát korábbi szerzőnknek, a Star Wars Mythbusters csoport oszlopos tagjának, Holchauzer Rolandnak köszönhetjük, melyet igyekeztem kibővíteni, röviden bemutatva az aktuális kánontartalmat. A korszak kezdőpontja egyértelmű, az endori csata, míg záródarabjául Claudia Gray Vérvonal című zseniális regényét választottuk, ugyanis ennek a végén születik meg a zárótrilógia fő érdekcsoportjainak egyike, az Ellenállás, valamint ebben szereznek ismereteket az ellenség, az Első Rend jelentette fenyegetésről. A D23-on bemutatott idővonal az eddigi filmes–sorozatos–élményparkos idővonalat három korra bontotta: Köztársaság kora, Lázadás kora, Ellenállás kora. Ez esetben azonban [su_highlight]egy negyedik, ismeretlen korszakot járunk körbe, mely az utóbbi két időszak közötti több mint 20 esztendőt fedi le,[/su_highlight] s melyet az egyszerűség kedvéért nevezzünk Új Köztársaság korának.

Y. U. 4–5. Endor és Jakku között

Forces of Destiny 1. évad 3. és 14., valamint 2. évad 9. és 14. részei

A Lucasfilm gyereknek szóló minisorozatának négy része is ide vehető, melyek közül az 1. évad 3. és 14. epizódja A Jedi visszatér idejében, míg a második évad 9. és 14. része talán azt követően játszódhat (pontos időpontja ismeretlen). Az epizódokban fontos szerepet kapnak az ewokok, így némileg a [su_highlight]Legendák ewok-filmjeinek és rajzfilmsorozatának pótlásaként[/su_highlight] is tekinthetünk erre a tartalomra. Már csak azért is mert például felbukkan benne a Bátrak karavánjához kreált gorax, vagy éppen az Ewoks rajzfilmsorozatban több szerepet kapó Kneesaa ewok hercegnő is. Az 1. évad 14. része pedig már csak azért is fontos darabja a kánonnak, mert kiderül belőle, hogy [su_highlight]az ewokok bizony készek voltak megenni a rohamosztagosokat,[/su_highlight] na és ekkor tudhattuk meg azt is, hogy Hera Syndulla tábornok is harcolt az endori ütközetben. És ha már Hera Syndulla és animációs sorozatok: ne feledkezzünk meg a Lázadók fináléjának záró képsorairól, mely ugyancsak már a háború utáni időkbe enged egy röpke bepillantást.

Széthasadt Birodalom

Greg  Rucka képregénye már egy ideje magyarul is olvasható a Szukits Kiadó jóvoltából, mi is írtunk róla kritikát (ld. a keretest). A képregény első füzete még az endori ütközettel indul, majd a 2. és 3. számok nem sokkal a csatát követő eseményeket mutatják be, míg a zárófüzet már az endori csatát követő évben, Y. U. 5-ben játszódik. A képregény mindenképpen fontos darabja a kánonnak, ebből ismerhettük meg először például a [su_highlight]Parázs Hadműveletet, Palpatine hirnökdroidjait,[/su_highlight] és még Poe Dameron szülei is szerepeltek benne.

[su_box title=”A jedik gondjai, Vader hibája és a Naboo megmentői” style=”soft” box_color=”#5e2d79″]A képregény remekül mutatja be, Palpatine hogyan kívánta esetleges halálát követően is fenntartani a rendet a Birodalomban, ahogy azt is, a Lázadók Szövetsége miként kezdte kidolgozni a későbbi Új Köztársaság alapjait. A legérdekesebb történet a kötetben egyértelműen a Naboo-é, amelyet végül három nő kénytelen megóvni a megsemmisüléstől. A képregény története mindemellett remekül párhuzamba állíthat a Battlefront II sztorimódjával, a két cselekmény szépen kiegészíti egymást. RÉSZLETEK ITT.[/su_box]

Blade Squadron

A Blade Squadron novellafüzér kevéssé ismert a magyar olvasók körében, de a hozzám hasonló pilótarajongóknak csak ajánlani tudom. A négy rövid történet egy B-szárnyú alakulat, illetve Gina Moonsong pilóta történetét mutatja be az endori csatától a jakkui ütközetig. Az első (két részes) Insider-történet az endori ütközet idején játszódik, majd a jakkui események előtt két egyéb bevetését is megismerhetjük: a Malastare-on, illetve az Új Köztársaság egyik fontos győzelmének számító kutati ütközetben is harcoltak.

Gina Moonsong (Wookieepedia)

 The Levers of Power

Újabb rövid történet, ezúttal Jason Fry tollából, mely az endori ütközet idején játszódik. A novella főhőse Rae Sloane admirális, az ő szemszögéből is megismerhetjük az ütközetet.

Utóhatás-trilógia

Ha már Rae Sloane, következzen egy magyarul is régóta ismert könyfüzér, Chuck Wendig Utóhatás-trilógiája, mely ugyancsak az endori ütközet végén veszi fel a fonalat és fő karakterein (Norra Wexley, Temmin Wexley, Sinjir Rath Velus, Jas Emari, Jom Barel, Rae Sloane, Wedge Antilles, Gallius Rax) keresztül vázolja fel, hogy miként jutunk el a jakkui ütközetig, na és hogy mi volt az Uralkodó borzalmas „tartalékterve”. Bár én magam különösebben nem szeretem ezt a könyvsorozatot, annyit mindenképp le kell szögeznem, hogy fontos ismereteket szerezhetünk belőle a galaktikus polgárháború záróeseményeitől, kezdve a birodalmi vezetők akivai találkozójától, a Kashyyyk felszabadításán, Jar Jar Binks vagy épp Dengar és Embo sorsán át egészen a jakkui véres ütközetig, melyet követően [su_highlight]Mas Amedda a Birodalom nevében aláírta a háború végét jelző galaktikus konkordátumot.[/su_highlight] A trilógia utolsó darabjából az is kiderül, hogy hogyan alapozta meg Palpatine tartalékterve az Első Rend megszületését.

Alphabet osztag  és TIE Fighter #5

Szintén az endori és a jakkui csata közötti eseményeket dolgozza fel Alexander Freed Alphabet osztag című trilógiája, melynek egyelőre az első kötete jelent meg, s hamarosan magyarul is olvasható. A könyv már felvázolja, hogy az endori csatát követően [su_highlight]különböző birodalmi maradványok harcoltak, egy-egy moff, vagy katonai vezető irányítása alatt.[/su_highlight] Ilyen volt Shakara Nuress ezredes, alias Nagyanyó, aki a félelmes elit TIE-vadász osztagot, a Shadow Wing-et irányította. Az endori csata utáni harcokban az Új Köztársaság oldaláról aktívan részt vett Hera Syndulla tábornok is, aki a Lodestar nevű, régi Acclamator-osztályú hajójáról irányította a Barma Csapásmérő Egységet. A Lodestaron alakult meg és állomásozott az Alphabet osztag is.  A regényben központi szerepet játszik a már említett Parázs Hadművelet okozta indokolatlan pusztítás, mely során sok korábbi birodalmi katona dezertált. A regénysorozat spinoff képregényszériájának, a TIE Fighternek az 5. füzete szintén az endori csata után játszódik.

[su_box title=”Nehéz a birodalmi dezertőrök élete – ilyen lett az Alphabet Squadron” style=”soft” box_color=”#5e2d79″]Hera csapásmérő egységén keresztül a háborús helyzetet is jobban megismerhetjük. A történet csupán hónapokkal játszódik az endori csatát követően, amikor a különböző birodalmi vezetők, moffok és admirálisok önállóan veszik fel még a harcot az Új Köztársasággal, nincs egységes vezetés. Az egyetlen összetartó kapocs a kegyetlen Parázs-hadművelet, melyet Palpatine rémisztő hírnökdroidjai indítanak be, a császár utolsó, kegyetlen végakarataként. RÉSZLETEK ITT.[/su_box]

Star Wars Adventures

Az IDW képregényszériának 23. füzetét (Race for Andwers), a 2019. évi Annualjat (Hare-Brained Heist), valamint a Destroyer Down kötet kerettörténetének szolgáló The Ghost Ship sztorit köthetjük ide. Bár nem tudjuk pontosan felhelyezni a kánon idővonalára, azt tudjuk, hogy az endori csata után játszódnak. Az első két képregény között az összekötő karakter Lando Calrissian, aki a 23. részben [su_highlight]Csubi, Nien Nunb és Shriv[/su_highlight] társaságában lát el egy küldetést (lásd a nyitóképen), míg az Annualban Lando partnere, a Legendák egyik legrégebbi Star Wars karaktere, Jaxxon! A The Ghost Ship már a jakkui csata idején játszódik.

Jaxxon és Lando (Star Wars Adventures Annual 2019)

Jason M. Hough: Turning Point

Ismételten egy rövid történettel van dolgunk, mely különben az Utóhatás: Adóssághoz is kapcsolódik. A történet egy Gorlan Seba nevű nyomkeresőről szól.

Star Wars Uprising

Elérkeztünk a játékok világába. Kezdjük rögtön az egyik legrébbi kánon mobiljátékkal, a 2015 és 2016 között futó, remek háttérsztorival rendelkező Star Wars Uprisinggal. A játék az Anoat szektorban játszódik, ahol például a Bespin is található. A történet nem sokkal az endori csata után veszi fel a fonalat. Adelhard szektorkormányzó ugyanis a császár halálát (?) követően meghirdette a Vasblokádot: elzárta az információktól szektorát és azt hazudta a lakosságnak, hogy az uralkodó él és virul.

Battlefront II

S ha már játék, nem hagyhatjuk ki a Battlefront II történetét sem, mely szintén az endori csatánál veszi fel a fonalat, s Iden Versio, Del Meeko és a már említett Shriv karakterét vezeti végig a jakkui csatáig. Egyebek között az említett Vasblokád is előkerül a játék során, valamint a Parázs Hadművelet, a Szétszakadt Birodalomban is látott naboo-i csata, valamint [su_highlight]Palpatine hírnökdroidjai is előkerülnek.[/su_highlight] A játék történetmódja tehát szépen, már-már filmszerűen foglalja össze az Endor és  Jakku közötti fontosabb eseményeket, az összekötő videókat tehát azok számára is csak ajánlani tudjuk, akiket az efféle videójáték nem fog meg.

Y. U. 5–28. A Jakku és az Ellenállás születése között

A végső dobás (Y. U. 7.)

A mandalore-i sorozathoz időben legközelebb játszódó kánontartalom Daniel José Older A végső dobás című regénye, melynek fő történetszála mindössze két évvel játszódik a novemberben érkező sorozat cselekménye előtt. A kötet magyarul is olvasható, mi is írtunk róla (ld. keretesünket). A főszereplők – Han Solo, Lando Calrissian és Csubakka – egyfajta „gépek-lázadása-zombi-apokalipszist” igyekeznek megállítani. [su_highlight]A kötet egyik pozitívuma Peekpa karaktere, aki egy ewok kódtörő. Igen, jól olvastátok.[/su_highlight]

[su_box title=”A végső dobás: első blikkre felemás, de fontos regény” style=”soft” box_color=”#5e2d79″]Daniel José Older A végső dobás című kánonregénye vegyes érzéseket keltett bennem. Nem váltotta meg az univerzumot, de mégis vannak érdekes pontjai. Az alkotást leginkább azoknak ajánlom, akik szerették az Utóhatás-trilógiát, ugyanis a történet jelen ideje akár közvetlen folytatásnak is tekinthető, emellett utalásokat is kapunk. Engem ez a része lekötött, ugyanis kedvelem ezt az időszakot, amelyben még mindig rengeteg üres folt tátong. A könyv révén betekintést nyerünk az Új Köztársaság mindennapjaiba. RÉSZLETEK ITT.[/su_box]

Elveszett csillagok epilógus (Y. U. 5. ?)

Könyvek esetében szintén megemlíthetjük Claudia Gray Elveszett csillagok című regényenek epilógusát is, melyben már a konkordátumot és a jakkui csatát követő egyik birodalmi maradvány is feltűnik. A rövid, de annál érdekesebb részlet bepillantást enged a birodalmi hadsereg sorsába az említett konkordátum után. Míg egyesek, mint Rae Sloane az Ismeretlen területekre távoztak, ahol később megalakult az Első Rend, addig a jakkui csatát túlélt hadsereg a Queluhan Csillagködnél gyűjtötte össze az erejét. A birodalmi tisztek között ilyen volt Randd nagymoff is, és talán ilyen birodalmi maradványt irányíthat A mandalore-i teaserben megjelenő, Giancarlo Esposito által alakított Gideon moff is.

Képtalálat a következőre: „moff gideon esposito”
Gideon moff (The Star Wars Underground)

Vérvonal (Y. U. 28.) és Schorched

Claudia Gray nagyszerű regénye, a Vérvonal bár az Ellenállás megalakulásával zárul, még ízig-vérig az Új Köztársaság korában játszódik. A történet kedves olvasmánya lehet a galaktikus politika és történelem kedvelőinek, ugyanis remek [su_highlight]bepillantást enged az Új Köztársaság szenátusának működésébe,[/su_highlight] s úgy egyáltalan abba, hogy hogyan is nézett ki a galaxis 24 évvel Palpatine halála (?) után. A kötet arra is rámutat, hogy milyen jelei voltak a közelgő fenyegetésnek, s hogy Leia hogyan került a politika középpontjából a perifériára. Kötelező olvasmány! A kötethez egy rövid előzménytörténet is készült, Delilah S. Dawon tollából, Schorched címmel, mely Leia egyik segítőjének, Greel Sonnelnek a karakterét mélyíti el további háttérinformációkkal. 

Nos ennyi lenne. Mint látható, az endori csata és az Ellenállás születése közötti 24 év lefedettsége igencsak aránytalan, míg az Endor és Jakku közötti egyetlen esztendőről számos könyv, képregény, videójáték, sőt rajzfilm is regél, addig a jakkui csatát követő időszak szinte teljesen ismeretlen. Ezen a hiányon fog remélhetően hamarosan enyhíteni Jon Favreau és Dave Filoni sorozata!

És akkor a lista! (Félkövéren szedtem a magyarul is olvasható-nézhető tartalmakat, míg félkövéren és dőlten azt, ami a közeljövőben fog magyarul megjelenni)

 • Forces of Destiny (A sors erői – sorozat)  s1e3: Ewok Escape
 • Forces of Destiny (A sors erői – sorozat) s1e14: An Imperial Feast
 • Blade Squadron (novella)
 • The Levers of Power (novella)
 • Shattered Empire (Széthasadt Birodalom – képregény)
 • TIE Fighter #5 (képregény)
 • Star Wars Adventures #23: A Race for Answers (képregény)
 • Forces of Destiny s2e14: Traps and Tribulations (sorozat)
 • Forces of Destiny s2e9: Chopper and Friends (sorozat)
 • Turning Point (novella)
 • Blade Squadron: Zero Hour (novella)
 • Star Wars Adventures Annual 2019: Hare-Brained Heist
 • Alphabet Squadron (Aplhabet osztag – regény)
 • Aftermath (Utóhatás – regény)
 • Star Wars Uprising (mobil játék, már nem elérhető)
 • Battlefront II (videójáték)
 • Aftermath: Life Debt (Utóhatás: Adósság – regény)
 • Blade Squadron: Kuat (novella)
 • Star Wars Adventures: The Ghost Ship (képregény)
 • Aftermath: Empire’s End (Utóhatás: A Birodalom vége – regény)
 • Blade Squadron: Jakku (novella)
 • Lost Stars (Elveszett csillagok – regény) epilógusa
 • Star Wars Rebels (Star Wars Lázadók – sorozat) finálé
 • Last Shot (Végső dobás – regény)
 • Schorched (novella)
 • Bloodline (Vérvonal – regény)