A fény és az árnyék csatája: Asajj Ventress

Maul után a klónháborúk időszakának újabb meghatározó alakjáról, Asajj Ventressről írtunk portrécikket. Két eredettörténet, megannyi pálfordulás – Ventress sztorija is csupa izgalom, és megmutatja a multiplatformban rejlő lehetőségeket is.

A Star Wars mint mozi az eredeti trilógiában csak korlátozottan volt alkalmas kibontani a karaktereket – egész egyszerűen nem volt idő egymás mellett végigvinni a grandiózus történetet és igazi mélységet adni egy-egy karakternek. Még az olyan sokat szereplő figurák mint a Skywalker-ikrek vagy Han Solo, is csak ezt-azt tudtak megvillantani magukból, a fő hangsúly magán a történeten volt. Ezekben a részekben csak sejtéseink voltak a szereplők miértjeiről, de gyakorlatilag teljesen ismeretlen a karakterek jókora hányada. Császár? Semmit nem tudtunk meg róla azon kívül, hogy szereti villámokkal molesztálni a környezetét. Vagy Lando – ki tudja, miért akarja megmenteni Solót azok után, hogy rútul elárulta? Csubi miért is brummog olyan lelkesen a háttérben? Yoda, a rikácsoló kis zöld manó, akiről max. annyit tippelhettünk, hogy régebben valami kígyóvendéglője lehetett és a hátsó szobában természetgyógyászatban utazhatott talán…

Aztán elkészültek az előzményfilmek, amelyek meglátásom szerint ingadoztak a mellbevágó bugyutaság és áll-leejtő teljesítmény között. Ugyanakkor az elvitathatatlan, hogy az eredeti trilógia megannyi részletét újraértelmezték, megmagyarázták. Yodáról kiderült, hogy nem azért volt a Jedi Nagytanács feje, mert ő volt a legzöldebb, és Palpatine szenátor Uralkodóvá válása is tisztázott sok mindent. És bár maga a trilógia arról szólt, hogyan vált Anakin cuki kisfiúból szörcsögő főgonosszá, mégis, aki igazán érteni akarja a miérteket és hogyanokat, annak bizony oda kell ülnie, és végignézni az animációs sorozatokat, végignyálazni a képregényeket és elolvasni sok-sok könyvet ahhoz, hogy teljesen képbe kerüljön – éljen a multiplatform franchise!

És amikor minden infó összegyűlt, akkor kell újranézni az eredeti trilógiát!

Olyan érzés ez, mint amikor valakinek nagyon rossz a szeme, és felteszi az erős szemüvegét: sok-sok apró részlet válik láthatóvá és érthetővé. Például A Jedi visszatér csúcspontja, Vader visszatérése a fénybe… Már a film címe is erre utalt, csak éppen akkoriban mindenki úgy gondolta, hogy „hát jól van, Luke megint itt van, új, zöld fénykardot lóbál, és most már igazi jedi, ő a címszereplő…” Pedig sokkal inkább Vader pálfordulása a fontos momentum. Ez volt az első olyan pillanat, amikor kiderül, hogy ebben a mesében nem minden fekete vagy fehér. (Na jó az első kemény árnyalat, amikor Han kivégezte Greedo-t, de a kisfiús sármjával el tudta hitetni, hogy ő egy kedves gazfickó, és sok-sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy Tobias Beckett kárán megtanuljuk, hogy ha kell, hidegvérű gyilkos a kedvenc csempészünk).

[su_box title=”A pont, ahol a Lucasfilm élesen szakított Lucas örökségével” style=”soft” box_color=”#5e2d79″]Megváltoztatták a kánont ott, ahol George Lucas maga is változtatott egyszer. Ki lőtt először – Han vagy Greedo? RÉSZLETEK ITT.[/su_box]

Szóval Vader az utolsó pillanataiban visszatér a világos oldalra és mivel ő a kiválasztott, egyensúlyt hoz az Erőbe is. Ez nagyon fontos pillanat, legalább annyira, mint amikor átállt a sötét oldalra, mert tökéletesen mutatja be, hogy változik az ember! Néha az önbecsapás, néha pedig a körülmények hatására következik be a fordulat. És aki jobban elmerült a Star Wars világában, az tudja, hogy bármilyen hihetetlen, de nem Vader coming out-ja a legerősebb a messzi-messzi galaxisban…

Asajj Ventress ugyanis még a sötét lovagnál is több oldalán járt az erőnek, és sokkal mélyebbre merült mindenhol!

De kezdjük az elején. Valamiért a Dathomirt és a dathomiri karaktereket előszeretettel rebootolták a Lucasfilmnél már a Bővített Univerzum idejében is, így Ventressnek is két előtörténete íródott az idők folyamán. Az első verzió szerint a Rattatakon született az őshonos faj leányaként, majd a szülei halála után Ky Narec jedimester mentette meg és kezdte el a képzését. Aztán jött A klónok háborúja animációs sorozat, és vele az új verzió: Ventress dathomiri éjnővérként született, akit a klán biztonsága érdekében odaajándékoztak egy bizonyos Hal’Sted-nek, aki elvitte őt rabszolgaként a Rattatakra, majd a siniteen halála után lesz Ky Narec padawanja.

Season 1 Ambush GIF by Star Wars - Find & Share on GIPHY

[su_highlight]Akármelyik verziót is nézzük, Ventress még apró gyermekként élte át az első komoly megrázkódtatást – nem is tudom melyik emészthető nehezebben, ha meghalnak a szülei, vagy ha eladják rabszolgának…[/su_highlight] A második sokk Ky Narechez kerülés: az animációs sorozatban látható flashback alapján nem volt rossz sora pici rabszolgaként, de végig kellett néznie, ahogy egy weequay banda lemészárolja a Hal’Sted-et. Ventresst ötéves korára már két olyan trauma érte, amibe egy felnőtt is beleroppanna, nemhogy egy kisgyerek. Narec mester azonban magához vette, és mindent megtett, hogy padawanja elinduljon a lelki gyógyulás útján – úgy tűnt végre a sok szenvedés után jó irányt vesz a gyermek Asajj élete. A mester 10 éven át képezte a lányt a Rattatakon, amikor egy újabb trauma ismét sarkaiból fordítja ki az ifjú Asajj világát – a mestere halálával ismét család nélkül marad, és elveszít minden állandóságot, biztonságot az életében. Lehetséges, ha a korábbi megrázkódtatások nem lettek volna, akkor a padawan tovább folytatja tanulmányait egy másik jedi mester alatt, így azonban az ifjonc megtört lelkét a bosszú vezérelte és gyorsan átsodródott a sötét oldalra. Vagyis inkább született éjnővérként visszasodródott: egymás után végezte ki a 12 hadurat – mindegyik halála után egy-egy csíkot tetováltatott a fejére – majd immáron konkurensek nélkül elfoglalta a trónt. Tovább képezte magát, és közben szépen lassan egyre mélyebbre merült a sötétségbe.

A Rattatakon találkozott Dooku gróffal is, akit lenyűgözött a lány harci tudása – amit megcsillantott neki az arénában – és bár könnyedén legyőzte párbajban a lányt, mégis tanítványává fogadta.

Onnantól sith harci kiképzést kapott, és a gróf első számú kivégzőemberévé vált. Ebben az időszakban teljesen elmerült a sötét oldalban, [su_highlight]könyörtelenül gázolt át mindenen, az élet szentsége egy fikarcnyit sem számított neki.[/su_highlight] Habozás nélkül ölte volna meg mestere parancsára Nute Gunray-t, hidegvérrel végzett az addig Dookunak segítő árulóval, Faro Argyus-sal, és egy pillanatnyi lelkiismeret furdalást nem okozott neki, hogy Jabba porontyát – akár annak élete árán is – felhasználja, hogy a jediket besározza az alvilág ura előtt. Ekkoriban kapta meg a gróftól annak korábbi tanítványának fegyvereit. Komari Vosa hajlított markolatú kardjait Ventress tette legendássá és rettegetté a galaxisban.

Ventress erejét jelzi, hogy több legendás jedivel is megküzdött, és életben maradt!

Season 1 GIF by Star Wars - Find & Share on GIPHY

https://giphy.com/gifs/obi-wan-ma7MLU4mmI6Qg

Összecsapott Yodával, Anakinnal és Kenobival többször is, de összemérte a pengéjét Unduli mesterrel, Ahsokával, Shaak Ti-vel, megölte Tholme mestert is. [su_highlight]Ereje egy idő után veszélyt jelentett Sidiousra, így az megparancsolta tanítványának, hogy szabaduljon meg végleg Ventresstől.[/su_highlight] Az újabb törés a sullusti csatában éri Asajj életét: mestere magára hagyja a kritikus pillanatban, és csak a szerencsének köszönheti a túlélését. Mivel mindenki halottnak hitte, Ventress úgy döntött, hogy átmenetileg eltűnik a színről, hazament a szülőbolygójára. A Dathomiron Talzin anya támogatta a bosszújában, amit Dooku ellen forralt. Hiába az Éjnővérek támogatása és álcája, alulmaradt a volt mestere elleni küzdelemben, bár az inkognitója megmaradt és továbbra is halottnak hitték.

[su_box title=”Nyomozás: milyen fajba tartoznak az Éjnővérek?” style=”soft” box_color=”#5e2d79″]Különálló dathomiri faj leányai lennének az Éjnővérek? Vagy a zabrak faj dathomiri alfajába tartoznak? A Lucasfilm Story Group tagjának segítségével eredtünk a rejtély nyomába. RÉSZLETEK ITT.[/su_box]

Talzin anya segítségével Savage Opress lett Ventress utódja Dookunál, azonban a kritikus pillanatban Opress a Asajj ellen fordult, így Ventress ismét nem tudott revansot venni a grófon. Az újabb csalódás hatására a nő úgy döntött, felhagy a sith léttel. [su_highlight]Az Éjnővérek mágiája kipurgálja belőle azt a gonoszságot, ami sithként elborította a lelkét, de szinte azonnal újabb trauma éri.[/su_highlight] Talán az addigi legnagyobb: amikor már úgy érzi, hazatért és új életet tud kezdeni az Éjnővérek között, akkor utoléri volt mesterének bosszúja: a szeparatista haderő Grievous tábornok vezetésével lerohanja a Dathomirt, és az utolsó szálig kiirtja az Éjnővéreket – csak Ventress (és egy másik Éjnővér, Shelish – a szerk.) tudott elmenekülni…

Ez talán a legnagyobb törés az életében, nem csoda, hogy évekig csak a bosszú élteti! Fejvadászokkal áll össze, és vagyont gyűjt, hogy revansot vehessen. Bár a bosszúvágya megint sötét fellegként ül a lelkén, néha furcsa, már-már emberi gesztusokat tesz, gondoljunk csak Pluma Sodi megmentésére, vagy az Ahsoka Tano besározására tett kísérletben játszott pozitív szerepére. Számkivetettként él az alvilágban – a Köztársaság vadászik rá mind a szeparatista oldalon, mind az alvilágban végrehajtott bűnei miatt –, és keresi a lehetőséget a bosszúja beteljesítésére. Erre a legváratlanabb helyről kap segítséget: a Jedi Rendtől! A tanács ugyanis megbízza Quinlan Vos mestert, hogy vegye fel a kapcsolatot Ventress-szel és a segítségével végezze ki Dooku grófot.

Season 1 Cloak Of Darkness GIF by Star Wars - Find & Share on GIPHY

Miközben Vost készítette fel és vezette egyre mélyebbre a sötét oldalra, Asajj úgy távolodott a sötétségtől, egyre inkább vágyta a fényt. És őrlődött, hogy [su_highlight]azt az embert kell tönkre tennie, aki iránt életében először gyengéd érzelmeket tud táplálni! Aki képes volt megnevettetni, akit immár fontosabbnak tart saját magánál.[/su_highlight] Szívszorító momentum, amikor Vos-t rákényszerítette egy faj utolsó képviselőjének a meggyilkolására, így lökve át azon a határvonalon, hogy ne remegjen meg a keze, amikor be kell vinnie az utolsó csapást a grófnak. Ventress küzdött magával, életében először felmerült benne a kérdés: helyesen cselekszik-e? Minden kiképzés és tervezés ellenére a rajtaütés rosszul sült el, Vos fogságba esett, Ventress pedig a jedikhez fordult segítségért. A Nagytanács a segítségéért cserébe amnesztiában részesítette, életében először nem kell az árnyékban bujdosnia, de a sors ismét megtagadta tőle a boldogságot, mert Vos továbbra is fogoly volt! A mentőakció végén egy más embert kapott vissza, és bár adatott nekik pár hónap boldogság, végül csak kiderült, hogy

lehetetlen olyan mélyen elmerülni következmények nélkül a sötét oldal erejében, ahogy Vos tette. Ventress sokadik traumája volt, amikor szembesült vele, hogy szerelmét immár teljesen beszippantotta a sötétség.

És ennek a sok poklot megjárt szerencsétlen életnek a pozitív csúcspontja, amikor Asajj Ventress habozás nélkül áldozta fel magát Quinlan Vosért, hogy megmentse a szerelme lelkét a végső kárhozattól…

Ventress életútja sokszor vehetett volna jó irányt, de a sors mindig ellene döntött – életében szinte végigkísérte a sötétség, de halálával végül visszatért a fénybe!

Bár Asajj Ventress nem szerepel egyik mozifilmben sem, vele tökéletesen aknázták ki a több platformban rejlő lehetőségeket, és igen komoly mélységet adtak a karakterének. Remélem, hogy az SW multiplatform univerzum révén egyre több ilyen érdekes figurát fognak kibontani, ezzel árnyalva mindannyiunk kedvenc „jók a gonoszok ellen” meséjét. Mert ettől válik igazán élővé a galaxis!

[su_box title=”Ventress- és Dooku-központú hangoskönyv érkezik” style=”soft” box_color=”#5e2d79″]Csak hangoskönyvként jelenik majd meg április 30-án a Dooku: Az elveszett jedi c. regény Cavan Scottól, amelyben Asajj Ventress ered Dooku múltjának nyomába. A kötetet egy egész csapat szinkronhang készíti el.

A Dooku: Az elveszett Jedi borítója (StarWars.com)

A hivatalos szinopszis:

„Darth Tyrannus. Serenno grófja. A szeparatisták vezetője. Egy vörös fénykard, amelyet a sötétben aktiváltak. De ki volt ő, mielőtt a sith jobbkeze lett? Amikor Dooku egy új tanítványt keres maga mellé, lassan fény derül a Sith Nagyúr titkaira. Dooku élete legelején kivételezett helyzetben volt – családja kőfallal körülvett birtokán született, amely felett ott lebegett a Temetőhold, ahol ősei nyugodtak. De hamar felfedezik jedi-képességeit, és elviszik otthonról, hogy aztán a legendás jedimester, Yoda tanítsa meg az Erő használatára. Ahogy az ereje nő, Dooku egyre feljebb lép a ranglétrán, összebarátkozik egy másik jedivel, Sifo-Dyasszal, és saját padawant fogad maga mellé – közben próbálja elfelejteni az életet, amelyet egykor élt. Ám eközben furcsamód lenyűgözi őt Lene Kostana jedimester és a Rendtől kapott küldetése: a sith relikviák gyűjtögetése, amelyre azért van szükség, hogy felkészüljenek a jedik leghalálosabb ellenségeinek esetleges visszatérésére. Dooku a jedik világa, az elveszett otthonához kötődő kötelezettségek és relikviák vonzó ereje között őrlődik, és közben próbál a fényben maradni – még akkor is, amikor elkezd rájuk ereszkedni a sötétség.”[/su_box]

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s