Irány a Batuu!

Egyre inkább közeledünk az eddigi legnagyobb volumenű Star Wars-projekt megnyitásához Anaheimben és Orlandóban (majd később Párizsban): lassan a véget érnek a Disneyland új Star Wars-témájú részlegének, a Galaxy’s Edgenek a munkálatai. Így nem meglepő, hogy a nyári nyitás előtt egyre-másra csepegtetik az információkat a nagyérdeműnek. Új szerzőink, Jégh Attila és Füle Miklós bemutatkozó cikkükben utánajártak, hogy miről is szól e nagyszabású élménypark.

Írta: Füle Miklós – Jégh Attila

Batuu helye a galaxisban és a kánonban

A kalandpark a Batuu nevű bolygóra kalauzolja el a látogatókat, azon belül is a Fekete Orom (Black Spire Outpost) nevű településre. A helyszín ismerős lehet a Thrawn: Szövetségek regény olvasói számára, illetve említették a Solo: Egy Star Wars-történet c. tavalyi antológiafilmben is, ahol [su_highlight]L3–37 pimaszul vágja Lando szemébe, hogy nélküle még ide sem találna el.[/su_highlight] A hiperűrutazás felfedezése előtt ez a távoli bolygó volt az utolsó megálló az Ismert Régiók és a Vad Űr határán, így egy virágzó kereskedelmi állomás alakulhatott ki rajta. Egy többirányú űrútkereszteződés közelében helyezkedett el – e szerencsés véletlennek köszönhetően szinte minden űrhajó itt töltötte fel a készleteit. A bolygó atmoszférája a galaxis legtöbb fajának lélegezhető, felszíne tengerekkel, hegyekkel és erdőkkel borított. A Batuu széles körben ismert volt az óriási famaradványairól, melyek néma őrként álltak a bolygó felszínén, és amiket az ide utazók előszeretettel használtak a tájékozódáshoz.

Ezek a fekete maradványok adták a bolygó legnagyobb településének is a nevét.

A hiperűrutazás feltalálásával azonban a  helyzet gyökeresen megváltozott: [su_highlight]a Batuu hirtelen egy semmitmondó bolygó lett valahol a Külső Peremvidéken, távol a közigazgatási központoktól.[/su_highlight] Aki tehette, elköltözött – a vállalkozásával egyetemben –, és a magára hagyott infrastruktúrát a galaxis söpredéke kezdte hasznosítani. Csempészbandák használták bázisul, bűnszövetkezetek telepedtek meg a bolygón, és körözött bűnözők bujkáltak itt, idevonzva az őket kereső fejvadászokat. [su_highlight]Egyszóval a Batuu ideális állomás mindazok számára, akik szeretnének kicsit lekerülni a térképről (vagy eltűnni az Első Rend elől).[/su_highlight]

[su_box title=”Hogyan illeszkedik a Galaxy’s Edge a kánonba? – HNK XXIII.” style=”soft” box_color=”#5e2d79″]Az egy éves Holonet Krónikák podkaszt február 16-i részében az idei könyves megjelenések is szóba kerültek. RÉSZLETEK ITT.[/su_box]

A Lucasfilm remekül beágyazta a helyszínt az eddigi történetek fonalába,

hiszen a Batuu világát a Star Wars univerzum számos jól ismert alakja felkereste. A Klónok háborúja idejében Anakin Skywalker itt találkozott először Mitth’raw’nuruodóval (röviden: Thrawn), akivel közös szövetségben keresték Padmé Amidalát. A szenátor egy titkozatos Konföderációs állomás utáni nyomozás során tűnt el. A Birodalom idején kettősük – immár Vaderként és sokak kedvenc birodalmi admirálisaként – visszatért a bolygóra Palpatine utasítására egy komolyabb nyomozás erejéig. A Birodalom két legerősebb „eszköze” mellett kedvenc galaktikus csirkefogóink is megfordultak a bolygón. Az egyik legszórakoztatóbb kalóz, Hondo Ohnaka például egy szállítási vállalkozást alapított itt Ohnaka Transport Solutions (Ohnaka Szállítmányozási Megoldások) néven. [su_highlight]Hondo szállítóhajója ráadásul nem más, mint az ideiglenesen hozzá kerülő Millennium Falcon![/su_highlight]

Hondo Ohnaka Pirate GIF by Star Wars - Find & Share on GIPHY

A kaland részesei lehetünk mi is!

Ebbe a csempészekkel és kalandokkal átitatott miliőbe nyártól csöppenhetnek bele a látogatók, és az eddigi információk alapján a legfanatikusabb SW rajongók igényeit is ki fogja elégíteni az új attrakció. [su_highlight]A Disney mindent megtesz annak érdekében, hogy az ide érkezők egy messzi-messzi galaxisban érezhessék magukat.[/su_highlight]

Maga a park majdnem hat hektáros területével elég sok lehetőséget kínál, amit maradéktalanul ki is fognak használni. A napokban jelentek meg képek az alkalmazottak egyenruháiról – már ezek is nagy segítséget fognak nyújtani abban, hogy hangulatba kerüljünk, de biztosak lehetünk benne, hogy a Disney be fogja vetni a filmekből ismert droidokat és a galaxis nem emberi fajait is e cél érdekében. A nyálcsorgatós ajándékboltok mellett az éttermek is a Star Wars világát segítenek megidézni: kapható lesz például a nagy felzúdulást keltett kék, illetve zöld tej is, de ígérnek különböző, a filmbéli helyszínek által ihletett ínyencségeket is. Az italokról éppen a napokban jelentek meg ínycsiklandó képek:

De lássuk mik is lesznek a fő látványosságok, ha egy rajongónak az eddigiek nem hozták volna meg a kedvét a sok ezer mérföldes utazáshoz. Azzal az észveszejtő lehetőséggel kezdenénk, amire minden rajongó a rajongásának első percétől fogva vágyik:

lenyomhatunk egy csempészkanyart a Falconnal!

Egy hat fős csapatnak kell végigvinni a küldetést, ami teljesen interaktív lesz, tehát ha például találatot kap a hajó akkor bizony a gépésznek barkácsolnia kell a burkolat alatt a sikerhez. Ezen kívül bepillantást nyerhetünk majd a park területén egy ellenálló táborba; lehull a lepel egy új TIE-vadászról, az Echelonról; [su_highlight]megépíthetjük saját fénykardunkat;[/su_highlight] de lesz egy droid-építő műhely is. A cosplayerek beszerezhetnek jedi ruhadarabokat és kiegészítőket, de minden látogató egyedi, a parkhoz készített csecsebecsékkel térhet haza.

Komoly fejlesztéssel készülnek a bájtok világában is. Egy igen informatív appot aktiválhat majd bárki a park területén, ami nemcsak rengeteg információt ad, hanem a park szórakoztató faktorát is jelentősen emelni fogja küldetésekkel, játékokkal. A személyzet segítségével további információkhoz juthatunk majd a Batuu-ról, mert mindegyikőjüknek saját karaktere lesz, aki ott él a településen. Némelyek az Ellenállással szimpatizálnak, némelyek lojálisak lesznek az Első Rendhez, de mindegyikük tud valami érdekes kis sztorival szolgálni a Fekete Oromról és magáról bolygóról.

És még nincs vége!

A park történetét ugyanis a korábban említett Thrawn: Szövetségek regény, és a nyúlfarknyi Solo-cameo mellett további képregények és regények szövik tovább! A bolygó hátterének alaposabb megismertetése és egyúttal a Galaxy’s Edge multimédia projekt beindítása  áprilisban kezdődik egy új képregény mini-szériával, mely egyszerűen a Galaxy’s Edge címet viseli. A képregény a csempészek sikerére és megpróbáltatásaira fog koncentrálni a bolygón.

[su_highlight]Várható egy új, regény is,[/su_highlight] melyet a Phasma kötet szerzője, Delilah S. Dawson jegyez. A könyvben Leia a Batuura küldi egyik kémjét, hogy keressen szövetségeseket az Ellenállásnak. Meg kell említenünk még a fiatal felnőtteknek szóló Crash of Fate című regényt is, melyben két, eddig ismeretlen fiatal elválását, majd újbóli egymásra találását ismerhetjük meg, természetesen mindezt a Batuu bolygón. Továbbá izgalmasnak tűnik a Star Wars Myths & Fables című in-universe „mesekönyv” is, melyben a galaxisban elregélt mondák, mesék és mítoszok lesznek a főszerepben. Utóbbi megjelenési dátumának augusztus 6-a van megjelölve, de már áprilistól kezdve érkeznek az említett kiadványok, melyek ehhez az izgalmas bolygóhoz kapcsolódhatnak.

Az eddigi információk alapján biztosan kijelenthetjük, hogy [su_highlight]ez a pár hektárnyi Batuu lesz a legvágyottabb terület a földön minden Star Wars rajongó számára![/su_highlight]

Nyitókép: A Batuu-i Black Spire Outpost (ScreenRant)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s